Afbeelding

FrieteRia neemt vernietigende AD-test met korreltje zout

Algemeen

DRONTEN / SWIFTERBANT - De patat van FrieteRia in Dronten kreeg vandaag een 3,5 en een vernietigend oordeel in de jaarlijkse friettest van het AD. ,,Wij nemen die test met een korreltje zout en laten het oordeel liever over aan onze klanten'', reageert eigenares Ria Dekker.

,,De afgelopen week hadden wij 1.600 betalende klanten, zondag hebben we honderd kilo friet verkocht. Dàt is waar wij van uit gaan. De klanten bepalen of onze friet goed is of niet, niet die waardeloze test van het AD'', vervolgt mevrouw Dekker, die vorig jaar werd uitgeroepen tot 'meest markante horecaondernemer van Flevoland'.

Trek het je niet aan

Snackbar FrieteRia is gevestigd aan De Dommel, aardappelverwerker Aviko zit twee deuren verderop. Ria Dekker: ,,Onze friet wordt wekelijks getest door Aviko en altijd goed bevonden. Zij komen hier iedere vrijdag friet halen en zeggen tegen ons: trek het je niet aan.''

Volgens de snackbarhouder is de test van het AD enorm onbetrouwbaar, is het een journalistieke blamage en gaat het de krant meer om cynisme dan om een goed oordeel. Ze wijst in dat verband op diverse publicaties uit haar vakgebied, zoals op de website snack-nieuws.nl en de speciale site het-ad-gaat-te-ver.nl.

,,Ik vind dat ze veel te ver gaan, maar aan de andere kant: laat ze maar schrijven. Wij gaan uit van onze eigen kracht, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.''

Ruikt naar een verzorgingshuis

Het AD meldt in haar eindconclusie over de patat van FrieteRia: ,,De friet ruikt naar een verzorgingshuis waar te lang niet is gelucht. Bedompt en wee. De olie heeft een nare, afwijkende smaak en dat is het enige wat je aan deze treurfriet proeft.''

De krant publiceert ook een reactie van Ria Dekker: ,,Dit heeft niets meer met beoordelen te maken, u bent aan het veroordelen.''

't Snackhuisje

Het AD heeft 't Snackhuisje aan De Poort in Swifterbant eveneens aan een test onderworpen. Zij krijgen een voldoende (6,5). Het oordeel: ,,Iets melig, maar er is nog wel enige aardappelsmaak terug te vinden. En de krokantheid maakt ook nog het een en ander goed. Geen top, maar kan er nog net mee door.''