Ā©maartenheijenk.nl
Ā©maartenheijenk.nl

Nog nooit zo druk op het softbalveld van De Vrijbuiters

Sport

DRONTEN - ,,Slagbal, maar dan net wat anders'', zegt Patrick Smits over bee-ball. Een dikke duizend kinderen maakten vrijdag kennis met deze vorm van honkbal tijdens de Koningsspelen.

Als piepjonge vereniging meer dan duizend kinderen over de vloer krijgen. Het was vrijdag een droom die uitkwam voor softbalvereniging De Vrijbuiters. De vereniging sloot samen met de handbalclub aan bij het initiatief van asv Dronten, MHC Flevoland en Flevo Delta om de Koningsspelen te organiseren voor de scholen in Dronten.

Bee-ballteam

Patrick Smits is trainer/coach van de jongste jeugd van de softbalclub en hij hoopt er wat leden aan over te houden. ,,We hebben dit seizoen een bee-ball team met kinderen tot twaalf jaar. Een deel daarvan is volgend seizoen te oud voor bee-ball, die moeten dan ĆØcht honkbal gaan spelen.''

Daardoor wordt het heel krap en is het maar de vraag of De Vrijbuiters nog een jeugdteam op de been kunnen brengen. ,,Maar aan de andere kant... als we er een paar leden bij krijgen, kunnen we misschien wel een beeball- ĆØn een honkbalteam vormen.''

Van een pylon

Tijdens de Koningsspelen konden alle kinderen een balletje slaan. Dat gebeurde zonder pitcher: de bal werd op een pylon gelegd.

,,De meeste kinderen hebben wel van honkbal gehoord, maar hebben het nog nooit gedaan. Maar slagbal kent iedereen wel en dat komt er het dichtst in de buurt'', legt de trainer uit.

Geschiedenis De Vrijbuiters

Patrick is blij met al die jeugd op het softbalveld. ,,Dronten heeft jarenlang geen softbalvereniging gehad. Vroeger had je Birds'98, die waren gevestigd bij Reaal, maar zijn een jaar of tien geleden opgeheven.

Een vriendengroepje sloeg nog wel eens een balletje. Dat groepje werd op een gegeven moment zo groot, dat er drie jaar geleden toch weer een vereniging werd opgericht. Zij speelden eerst op een veld achter de CAH en sinds vorig jaar op een eigen softbalveld aan de Educalaan.

De vereniging heeft inmiddels een heren-, dames-, recreanten- en een jeugdteam. Als het aan Patrick ligt worden dat volgend jaar twee jeugdteams. ,,We hebben tegen de vijftig leden en begin dit jaar hebben we zelfs een kantine gekregen'', zegt hij trots, ,,Allemaal leuke ontwikkelingen!''

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 13 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 14 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 14 uur geleden