Hans Groot Koerkamp
Hans Groot Koerkamp ©maartenheijenk.nl

Gat van 1,5 miljoen euro bij sport- en cultuurgebouw Biddinghuizen

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Een multifunctioneel gebouw (MFG) voor de kerken, het Koetshuis en de sportzalen. Biddinghuizen hield vanavond een warm pleidooi bij de raadscommissie. Wethouder Ton van Amerongen antwoordde dat er een gat is van maar liefst 1,5 miljoen euro.

De scholen in Biddinghuizen zitten gezamenlijk in een nieuw educatief centrum. Voorzitter Hans Groot Koerkamp van de stichting MFG 2 herinnerde de raad er aan, dat in 2008 bij het zetten van de handtekening voor dat schoolgebouw is afgesproken dat er daarna een tweede stap gezet zou worden: het MFG 2.

Vanuit het dorp is inmiddels een haalbaarheidsonderzoek ingediend bij de gemeente, bestaande uit onder andere een globaal bouwplan en een exploitatieplan. De stichting wacht nu op een reactie van de gemeente.

Een basisvoorziening

Om het belang van het MFG nog eens te benadrukken, trok Groot Koerkamp naar het gemeentehuis. Hij vertelde de raadsleden dat het nieuwe gebouw een basisvoorziening is voor zijn dorp: ,,Het gaat om faciliteiten die bijdragen aan de leefbaarheid en het behoud van de ziel van Biddinghuizen.ā€™ā€™

De voorzitter rekende de raadscommissie voor dat er financieel voordeel valt te behalen met het samenvoegen van de Voorhof, de scholen en het Koetshuis. Alleen door Ć©Ć©n beheerder aan te stellen, kan er al veel geld bespaard worden. Hij nodigde de raadsleden uit om de plannen ā€˜in een andere settingā€™ nog eens toe te lichten.

Dezelfde kant op als Swifterbant

CDA-raadslid Koene Tietema had de indruk dat het in Biddinghuizen dezelfde kant op gaat als met het MFC in Swifterbant, waar het overleg enige tijd muurvast heeft gezeten. Hij stelde voor dat ambtenaren, wethouder en stichting MFG 2 in eendrachtige samenwerking gaan werken aan een snelle voortgang.

,,Die samenwerking is er alā€™ā€™, reageerde wethouder Ton van Amerongen, ,,We zijn regelmatig in gesprek met elkaar.ā€™ā€™

2,5 in plaats van 1 miljoen euro

De wethouder schetste echter ook de financiĆ«le problemen. Hij heeft van de gemeenteraad een budget van 1 miljoen euro gekregen. ,,Maar in de plannen van de stichting MFG 2 wordt nu gesproken over 2,5 miljoen. Daar zit een groot gat tussen en dat is niet zomaar te overbruggen.ā€™ā€™

Van Amerongen vertelde dat er ook nog onduidelijkheid is over de exploitatie van het MFG en de intentieverklaringen van toekomstige gebruikers.

De stichting heeft volgens de wethouder opties gegeven om er uit te komen. ,,Maar daar heeft u als raad geen besluiten over genomenā€™ā€™, zo schetste de wethouder zijn spagaat.

MFG Biddinghuizen

Sandra Nobel (PvdA)
Jeugdzorg kent in Dronten wachtlijst van ongeveer drie maanden 22 uur geleden
Afbeelding
Dronten koopt elektrische vuilniswagens: "We zien momenteel geen nadelen" 23 uur geleden
Rivierduinpad
Niet alleen Tulpenroute voert langs bloeiende tulpen, ook het Rivierduinpad 23 uur geleden