Bremerbaai is op papier al verschillende keren verhuisd
Bremerbaai is op papier al verschillende keren verhuisd brugmedia.nl

Bremerbaai is op papier al verschillende keren verhuisd

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Nog voor de aanleg van het strand Bremerbaai is begonnen, is het recreatieproject op papier al verschillende keren verhuisd. De oorzaak daarvan lag bij het nabijgelegen waterwingebied en doordat ondernemers het niet zagen zitten. Het leidde ertoe dat het plan jarenlang op de plank bleef liggen.

De Bremerbaai wordt nu gerealiseerd op loopafstand van Aquacentrum Bremerbergse Hoek. In eerste instantie was het strand westelijker getekend, bij de rotonde Spijkweg/Bremerbergweg. Waterbedrijf Vitens stak daar indertijd een stokje voor vanwege het waterwingebied.

Richting Harderwijk

Vervolgens werd het strand nog verder richting Harderwijk (500 meter ten westen van de rotonde) getekend. Daar zou het gerealiseerd worden samen met de Cammingha Groep en in combinatie met luxe woningen en landgoederen.

Door de crisis en door natuurwetgeving werd dit project op de lange baan geschoven. Vijf jaar geleden ging er definitief een streep doorheen.

Iedereen afgehaakt

Projectleider Jaap van Duin vertelt dat de gemeente daarna een dozijn partijen heeft benaderd of ze interesse hadden in het project. ,,Maar die zijn allemaal afgehaakt, ze vonden het niet interessant.''

Pas toen Aquacentrum Bremerbergse Hoek zich ermee ging bemoeien, werd het plan weer afgestoft. Dit bedrijf wilde het strand uiteraard zo dicht mogelijk bij het Aquacentrum realiseren. In plaats van westelijk van de rotonde is het project toen oostelijk (richting Biddinghuizen) getekend.

Geen vervuiling

Vitens werd er bij gehaald en ging uiteindelijk overstag. Wel eiste het waterbedrijf de garantie dat er geen vervuiling van het water zou plaatsvinden. Het heeft geleid tot een plan, waarbij alle afvalstoffen van het recreatiegebied, inclusief de parkeerplaats, zorgvuldig worden afgevoerd naar buiten het waterwingebied.

Ter bescherming van het drinkwater gaat er bovendien geen paal de grond in. ,,Ook niet voor het paviljoen, de pier en de uitkijktoren'', benadrukt Jaap van Duin.

Lees ook:
- Niet alleen pootjebaden maar écht zwemmen bij Bremerbaai.
- Eiland De Ral in het Veluwemeer krijgt tweede leven.
- Rivierdonderpad heeft Dronten veel geld gekost.