Niet alleen pootjebaden maar écht zwemmen bij Bremerbaai
Niet alleen pootjebaden maar écht zwemmen bij Bremerbaai brugmedia.nl

Niet alleen pootjebaden maar écht zwemmen bij Bremerbaai

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - In tegenstelling tot de andere stranden langs het Veluwemeer kan de recreant volgend jaar aan de Bremerbaai écht zwemmen. ,,Het wordt 1.80 meter diep'', legt Michel van der Ploeg van de gemeente Dronten uit, ,,Dat is het bijzondere van dit strand, want op alle andere stranden komt het water net boven de knieën.''

Michel van der Ploeg werkt voor de gemeente en coördineert de uitvoering van het recreatieproject Bremerbaai bij Biddinghuizen.

Worst met zand erin

Hij legt uit dat er in het water zogenaamde ?geotubes' komen te liggen: ,,Dat is een soort worst van kunststof met zand erin. Door die geotubes zijn er geen golven en slaat het strand niet weg.''

Het maakt het tevens mogelijk om echt te zwemmen en niet alleen te pootjebaden. De geotubes liggen onder water en er komt een ballenlijn boven te liggen.

Speeleiland

Het wil niet zeggen dat het strand straks alleen bedoeld is voor de geoefende zwemmers, want vanaf het 300 meter lange strand komt eerst een strook water tot de knieën. Pas achter een eerste ballenlijn wordt het dieper.

,,En middenin het water wordt een speeleiland aangelegd, dat bereikbaar is door water op kniehoogte'', aldus Van der Ploeg.

Veel meer voorzieningen

Behalve het strand, het zwemwater en het speeleiland krijgt Bremerbaai veel meer voorzieningen. Zo komen er 150 parkeerplaatsen met een draaiplein.

Vanaf het strand loopt een pier 160 meter het water in. Aan het uiteinde van die pier komt een uitkijktoren, een soort tribune met trap, gericht naar het water.

Op het strand komen verder douches, een toiletgebouw en een strandpaviljoen, dat wordt gerund door Aquacentrum Bremerbergse Hoek.

2 miljoen euro

Het hele project kost ongeveer 2 miljoen euro. De totstandkoming van dit recreatiegebied is een samenwerking tussen de coöperatie Gastvrije Randmeren en de gemeente Dronten en wordt gesubsidieerd door de provincie en vanuit Brussel.

De coöperatie krijgt haar geld vanuit de IIVR (Integrale Inrichting VeluweRandmeren). Dit zijn 19 overheden die samenwerken bij de ontwikkeling van de Veluwerandmeren. Ook de gemeente Dronten vult die IIVR-pot.

Beheer door Aquacentrum

Aquacentrum Bremerbergse Hoek realiseert het strandpaviljoen en doet straks het dagelijkse onderhoud van het strand. ,,Die hebben er natuurlijk zelf belang bij dat het strand netjes blijft'', legt projectleider Joop van Duin van de gemeente uit.

De gemeente heeft met de beheerder van het paviljoen een beheersovereenkomst afgesloten, waarin staat dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor het groot onderhoud.

,,Het wordt gewoon een toeristische trekpleister'', zei wethouder Hans Engelvaart deze week bij de officiële start van het project.

Lees ook:
- Eiland De Ral in het Veluwemeer krijgt tweede leven.
- Rivierdonderpad heeft Dronten veel geld gekost.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 6 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 7 uur geleden