Sportclubs leggen claim van honderden euro's bij gemeente
Sportclubs leggen claim van honderden euro's bij gemeente brugmedia.nl

Sportclubs leggen claim van honderden euro's bij gemeente

Sport

DRONTEN - De 40 sportverenigingen in de gemeente Dronten, die dit jaar ten onrechte een OZB-aanslag hebben ontvangen, hebben vorig jaar ook al zo'n aanslag in de bus gehad. Het lijkt erop dat alle clubs keurig enkele honderden euro's hebben betaald, terwijl dat niet hoefde. Ze hopen het geld nu alsnog terug te krijgen.

Sportclubs en andere verenigingen van algemeen nut zijn volgens een door de gemeenteraad vastgestelde verordening vrijgesteld van het betalen van onroerendezaakbelasting (OZB). Toch hebben de clubs dit jaar allemaal een aanslag ontvangen. Wethouder Ton van Amerongen vertelde de afgelopen maand dat dit ten onrechte was en dat dit in april wordt rechtgetrokken.

1.200 à 1.300 euro

Naar nu blijkt, hebben de verenigingen ook vorig jaar al zo'n aanslag ontvangen en in de meeste gevallen trouw betaald. ,,Ik heb het teruggezocht en volgens mij is het mis gegaan toen de gemeente het innen van de OZB heeft overgedragen aan GBLT'', zegt penningmeester Jantinus Kamps van BAS Voetbal. Voor zijn vereniging ging het over 2014 over een bedrag van 1.200 à 1.300 euro.

,,Ik heb vorig jaar bezwaar aangetekend, maar daar heeft GBLT niet op gereageerd. Dat hoor ik wel vaker: GBLT is een groot en log lichaam en die zijn niet zo snel met reageren'', vervolgt Kamps. Zijn bezwaar betrof het feit dat BAS sowieso moest betalen én de hoogte van de aanslag. De accommodatie was getaxeerd op ongeveer 1 miljoen euro en BAS had de indruk dat de voetbalclub ook was aangeslagen voor de tennisaccommodatie.

IJsclub Dronten

Het is Albert Bleijenberg geweest, die de zaak namens IJsclub Dronten aanhangig heeft gemaakt. Hij was dan ook enigszins ontstemd toen het CDA vorige maand met die eer ging strijken.

De aanslag van GBLT voor de ijsclub was vorig jaar bij een oud-penningmeester bezorgd. Daardoor werd er te laat betaald en kreeg de vereniging ook nog een boete. ,,We hebben meteen bezwaar aangetekend, maar doordat we de aanslag zo laat kregen, kwam dat bezwaarschrift ook te laat binnen'', aldus Bleijenberg, ,,In de verordening blijkt nu te staan dat we helemaal niet hoeven te betalen. En dus willen wij het geld van vorig jaar terug, plus de boete.''

Niet op de hoogte

Terwijl BAS en IJsclub Dronten vorig jaar bezwaar hebben aangetekend, blijken veel andere verenigingen het geld gewoon te hebben overgemaakt. ,,Wij waren niet op de hoogte dat het niet hoefde, dus we hebben trouw betaald'', weet penningmeester Hans Overkempe van atletiekvereniging Flevo Delta, ,,Het ging bij ons om 5- à 600 euro en we gaan ons beraden of we dat gaan terugvragen.''

Voor voetbalvereniging Reaal geldt hetzelfde. ,,Wij zijn blij met het bericht dat we dit jaar niet hoeven te betalen en ook wij gaan ons beraden over wat we gaan doen met het over 2014 betaalde bedrag. Het was een flinke aanslag, vergelijkbaar met de OZB voor een heel mooi huis'', vertelt penningmeester Marco Ruig.