Rivierdonderpad heeft Dronten veel geld gekost
Rivierdonderpad heeft Dronten veel geld gekost brugmedia.nl

Rivierdonderpad heeft Dronten veel geld gekost

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Het verplaatsen van 51 inheemse visjes van Biddinghuizen naar Harderwijk/Zeewolde heeft de gemeente Dronten veel geld gekost.

,,Het was voor mij tot voor kort een volstrekt onbekend wezen'', zei wethouder Hans Engelvaart vanmiddag over de rivoerdonderpad. Het blijkt een inheems visje te zijn, die in Nederland nauwelijks voorkomt en mede daardoor beschermd is.

De wethouder sprak tijdens de officiele start van de aanleg van de Bremerbaai. De beestjes was aangetroffen op de plaats waar de gemeente dit recreatiegebied gaat realiseren. Vanwege de beschermde status moesten ze gevangen en verplaatst worden, voordat de werkzaamheden van start gingen.

Water op stroom gezet

,,Ze zijn gevangen door stroom op het water te zetten'', legde Engelvaart uit, ,,Daardoor raakten de beestjes verdoofd en konden ze worden opgeschept.'' In totaal kwamen 51 bovendrijven.

De visjes zijn weer losgelaten in het Wolderwijd bij Harderwijk en Zeewolde. Of de kostbare operatie zinvol is geweest, is op dit moment niet bekend. Niet uitgesloten wordt dat ze zijn teruggezwommen.

Wikipedia

,,De rivierdonderpad wordt tot 15 cm lang en kan tot 5 jaar oud worden. De vis heeft geen zwemblaas waardoor hij schokkend zwemt. De vis wordt vooral op de bodem aangetroffen. In zijn milieu heeft hij behoefte aan schuilplaatsen, zoals stenen, takken, boomwortels'', schrijft Wikipedia over de rivierdonderpad.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 2 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 3 uur geleden