Waterschap haalt schouders op over westerstorm
Waterschap haalt schouders op over westerstorm brugmedia.nl

Waterschap haalt schouders op over westerstorm

Algemeen

DRONTEN - Waterschap Zuiderzeeland constateert dat de westerstorm van gisteren geen problemen heeft opgeleverd: ,,Het waterschap was extra alert. De storm zorgde voor omvallende bomen die in sloten en tochten terecht kwamen en een gestegen waterpeil op enkele plaatsen.''

Persbericht waterschap Zuiderzeeland:

Op het IJsselmeer wakkerde de storm aan tot windkracht 9 met als gevolg dat het water opstuwde en tegen de dijken aan beukte. Dijkopzichters voerden extra controles uit, maar er was geen reden tot het instellen van Dijkbewaking.

In de sloten en tochten waren weinig tot geen bijzonderheden. De Opzichters Stedelijk Water verrichtten extra inspectierondes. Zij meldden dat er als gevolg van de storm takken en bomen in de watergangen zijn gewaaid, maar dat er geen sprake was van peilverhogingen. De wind zorgde wel voor opstuwing in de tochten. Hierdoor leek het alsof het waterpeil hoger stond.

Kadoelerkeersluis

In de loop van de dag werd de Balgstuw, de opblaasbare waterkering die het Ketelmeer en het Zwarte Meer scheidt, door Rijkswaterstaat opgeblazen. Het opstuwende water van het IJsselmeer bracht het gebied langs het Zwarte Water in gevaar.

Het sluiten van de Balgstuw kan als effect hebben dat het waterpeil vanaf de Kadoelerkeersluis tot aan Blokzijl snel stijgt. Het peil bij de Kadoelerkeersluis werd daarom vanaf dat moment continue gemonitord door het waterschap. Het peil heeft uiteindelijk een maximale waterstand van +0,63 m NAP bereikt, normaal is dit -0,40 m NAP. Het verhoogde peil was geen reden om de kering te laten zakken. Dit gebeurt pas wanneer het waterpeil een hoogte bereikt van +1 m NAP.

Stormschade AWZI

Op de afvalwaterzuiveringen ontstonden geen problemen als gevolg van de storm. Alleen de afvalwaterzuiveringsinstallatie Almere liep minimale schade op als gevolg van de wind. Een geluidskast waaide van een beluchter af.

De inspectiepaden langs de dijken liggen als gevolg van de storm vol met afval zoals split, riet en ander drijfvuil. Een team van het waterschap start vandaag met het vrijmaken van deze paden.''