Afbeelding

Zomerkoninkjes zorgen voor tranen van emotie

Algemeen

SWIFTERBANT Ja hoor, ze zitten er nog in. Niet omdat hun kookkunsten in de smaak vallen, maar omdat Francisca Wubben en IJsbrand van Eendenburg nu eenmaal hele goede tuinders zijn.

Donderdagavond moest het derde van acht koppels uit de EO-moestuinders- en kookwedstrijd ? Van Hollandse bodem' het veld ruimen. Weer redde het Swifterbanter duo het en ze mogen nog een weekje blijven.

Paarse pieper

En dat terwijl ze het gaandeweg de aflevering maar somber inzagen. Met hun prima aardappels dachten ze hoge ogen te gooien, maar er was een concurrent die met een paarse pieper wat bijzonders te presenteren had. Voor de zoveelste keer geen prijs, terwijl ze er stiekem echt op rekenden.

,,Wij durven van de jury niets meer te verwachten'', somberde Francisca vlak voor de presentatie van hun stralende aardbeien. Maar een aardbei is een aardbei en die heb je alleen in het rood. Geen rare fratsen van de concurrentie en na de koolstrijd bleken ze voor de tweede keer de beste.

Rillingen gingen door ons heen

,,De rillingen gingen door ons heen'', verklapte IJsbrand net nadat hun naam werd genoemd. ,,En gelijk komen de waterlanders.'' Waarmee hij in ieder geval het intens duffe programma nog een beetje sjeuigheid gaf.

Qua koken was het traditiegetrouw niet veel. Hun aardappel op Middeleeuwse wijze beoordeelde de tweekoppige jury als ?saai en flauw'. Van de aardbeien hadden ze niet veel werk gemaakt. Die moesten zichzelf maar verkopen. ,,Van die liflafjes, daar hebben we gewoon niets mee.''

Nog vier stellen

Wat maakt het uit. Nog vier stellen weg en ze winnen gewoon. En zolang bij de rest de boel wegrot of door ziektes wordt aangetast hebben ze niets te vrezen. Dan hebben zij tenminste iets om mee te koken. Dat is vaak meer dan de andere deelnemers kunnen zeggen.

Wat zouden ze volgende week moeten presenteren?

We kunnen nauwelijks wachten.

Gitta Montanus

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 2 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 3 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 3 uur geleden