Oppositie richt pijlen nu op CDA, VVD en Leefbaar Dronten
Oppositie richt pijlen nu op CDA, VVD en Leefbaar Dronten brugmedia.nl

Oppositie richt pijlen nu op CDA, VVD en Leefbaar Dronten

Algemeen

DRONTEN - Het opstappen van wethouder Piet Bleeker, de voorbereidingen van het college van B en W op een diepgaand onderzoek en de gedweeë opstelling van de wethouders Ton van Amerongen en Peter van Bergen hebben ervoor gezorgd dat bijna iedereen weer van elkaar houdt binnen politiek Dronten.

Een maand geleden werd er voor het eerst gediscussieerd over de belastingblunder van 2 miljoen euro. Toen kwam de gemeenteraad er niet uit. De oppositiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA hadden op dat moment nog maar weinig vertrouwen in het college van B en W.

Gisteravond was dat heel anders. De vier partijen, samen goed voor 10 van de 27 zetels, willen het nu nog wel een keer proberen met het overgebleven deel van het college.

Moeite met opstelling coalitie

Helemaal tevreden waren de oppositiepartijen echter nog niet. Gevieren hadden ze vooral moeite met de in hun ogen kritiekloze opstelling van de collegepartijen CDA, VVD en Leefbaar Dronten.

Suzanne Stoop (PvdA) nam het 't CDA kwalijk dat er vooral met de beschuldigende vinger was gewezen naar accountant PwC en niet naar de eigen wethouder. Jaap Oosterveld (ChristenUnie) vond dat de VVD te veel had benadrukt hoe goed het was dat het college de belastingblunder zelf had gemeld bij de belastingdienst.

Paul Vermast (GroenLinks) meende dat het CDA en in mindere mate de VVD alleen maar naar de toekomst kijken: ,,Je moet ook willen terugkijken om te leren van de fouten uit het verleden.'' Foeke Bongers (D66) zei over het CDA en de VVD: ,,Ik heb zo langzamerhand het gevoel dat we straks nog beter samenwerken met de wethouder dan met deze fracties.''

Reactie CDA en VVD

Waar Leefbaar Dronten zich buiten de discussie hield, zei Jan Klopman (CDA): ,,Wij hebben ons wel degelijk kritisch uitgelaten over de interne controle.''

Irene Korting (VVD) pareerde: ,,U noemt ons kritiekloos. Ik kan me daar niet in vinden. Wij hebben het college wel degelijk op de huid gezeten, maar we moeten ook vaststellen dat de belastingfout onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is geweest en niet alleen de verantwoordelijkheid van het college en de ambtelijke organisatie.''

Boetekleed

De vertrouwenskwestie richting het college was toen al lang van tafel. De wethouders Van Amerongen en Van Bergen trokken deze keer het boetekleed aan en daarmee was voor de meeste fracties de kous af.

,,De wethouders hebben heldere antwoorden gegeven en dat geeft vertrouwen'', vond Jaap Oosterveld. ,,Het vertrouwen is zwaar beschadigd maar niet onherstelbaar beschadigd. Dat is wat mij betreft de conclusie van vanavond'', zei Paul Vermast.

,,De toon maakt de muziek'', vulde Suzanne Stoop aan, ,,Vanavond kunnen we lachen met elkaar, dat was een maand geleden niet denkbaar. Mijn compliment aan het college en in het bijzonder de heren Van Amerongen en Van Bergen. Toen de heer Van Amerongen vanavond zei ?ik reken het mezelf aan?, was ik overstag.'' Foeke Bongers: ,,Wij zien het weer helemaal zitten.''

Frisse wind

De coalitiepartijen en de SP hadden hun vertrouwen in het college al eerder uitgesproken en zo eindigde de avond in de conclusie dat er een frisse wind door de raadszaal blaast.

Binnenkort wordt er begonnen met een diepgaand onderzoek naar vooral de interne financiële controle. De resultaten daarvan worden in november verwacht.