Afbeelding

Gijzeling - Gemeente Dronten weigert losgeld te betalen

Algemeen

DRONTEN - Het computersysteem van de gemeente Dronten is maandag gegijzeld geweest, zo is nu gebleken. De gijzelnemer heeft om losgeld gevraagd, maar de gemeente heeft niet betaald.

De gemeente Dronten werd maandag getroffen door een 'cryptolocker'. Deze verspreidde een virus, waarmee bestanden op het computernetwerk werden versleuteld en niet meer te gebruiken waren.

De hacker heeft de gemeente via een e-mail om losgeld gevraagd om de bestanden weer toegankelijk te maken ofwel te ontsleutelen.

Systeem afgesloten

Een medewerker van de gemeente ontdekte maandag de storing. Hij zag dat computerbestanden opeens een andere extensie hadden gekregen.

Na de ontdekking heeft de IT-afdeling van de gemeente een scan uitgevoerd. Daar waar sprake was van een besmetting, werd het systeem afgesloten. Het leidde ertoe dat de gemeente maandag gedurende een groot deel van de dag niet bereikbaar was, ook niet telefonisch.

Het verzoek om losgeld te betalen heeft de gemeente naast zich neergelegd. In plaats daarvan werd de back-up van de vorige dag teruggezet op het computersysteem.

VU en Lochem

Dronten is niet de enige die recentelijk de dupe is geworden van een cryptolocker. Het overkwam deze maand ook de Vrije Universiteit in Amsterdam (lees hier) en de gemeente Lochem (lees hier)