Afbeelding

Tuinders bij de laatste zes bij 'Van Hollandse bodem'

Algemeen

SWIFTERBANT - En toen waren er nog zes. Het zelfvertrouwen van het tuindersstel IJsbrand van Eendenburg en Francisca Wubben kende tijdens de uitzending van donderdagavond weinig grenzen. Toch lag er tijdens de uitzending van gisteravond geen enkele prijs op ze te wachten in het programma 'Van Hollandse Bodem'. De middenmoot bleek deze tweede aflevering voldoende om ook de tweede aflevering van het EO-programma te overleven.

Het Swifterbantse duo had tijdens de moestuinderswedstrijd vooral veel vertrouwen in hun joekels van tomaten. Ze zagen er prachtig uit, dat moest ook de jury erkennen, maar helaas, de smaak vonden ze belangrijker. En zoals tijdens alle opdrachten blijkt: van smaak moeten Francisca en IJsbrand het niet hebben.

Vooraf dachten ze dat ze toch wel tachtig procent kans te hadden om te winnen. Niet dus. Hun wortel eindigde ook al keurig in de middenmoot en bleek ook niet de klapper die de professionals tussen al die amateurs dachten te hebben geteeld.

Het kokkerellen ging ze deze keer aardig af, maar met jonge, hippe en gedurfde buren vielen ze opnieuw onvoldoende op.

Hoofdschuddend

Maar ach, ze zijn weer een rondje verder en nog in de race voor de titel 'Beste moestuinder van Nederland'. IJsbrand zal in ieder geval met het vertrek van de koks Thijme en Björn dik tevreden zijn. Hoofdschuddend bekeek de voormalige tuinder de slecht onderhouden moestuin van de jongelingen. ,,Als je dit doet ben je je tuin niet waard'', concludeerde hij. Inderdaad: koken kunnen de koks. ,,Maar'', zoals de nieuwe voice-over Harm Edens opmerkte. ,,Goede koks zijn nog geen goede boeren.''

En rampzalig traag en suf programma wordt in ieder geval door zijn onderkoelde inbreng beter te pruimen. Dat scheelt.

Want volgende week kijken we natuurlijk weer.

Gitta Montanus

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden