Swifterbant en gemeente willen weer meer groen in het dorp
Swifterbant en gemeente willen weer meer groen in het dorp brugmedia.nl

Swifterbant en gemeente willen weer meer groen in het dorp

Algemeen

SWIFTERBANT - ,,Nieuwbouw in Swifterbant. Hoe ziet Dorpsbelangen dat in de toekomst?'' Dat was de vraag die dinsdagavond werd beantwoord tijdens een 'Visiebijeenkomst Wonen in Swifterbant'.

Namens Dorpsbelangen heeft Jim de Valk gekeken naar de toekomst van de nieuwbouw in het dorp. Hij heeft dat gedaan samen met de gemeente Dronten, de provincie en Staatsbosbeheer.

Dorpsbelangen Swifterbant schrijft over de bijeenkomst van dinsdagavond:

Spelwijk sterk verbeterd

De start was in 2012 toen er slechts een vraag was hoe de groei van Swifterbant geborgd kon worden na het afstoten van de Rivierduinlocatie waar toen 600 woningen waren gepland en niet meer paste in de economische tijd.

In eerste instantie werd gekozen voor inbreiding (bouwen binnen de grenzen) en een enquete gaf duidelijkheid over waar dat zou kunnen. Spelwijk stond hoog op de lijst, maar bleek vooral een doorn in het oog om de verpaupering. Door inzet van gemeente en ondernemers is de Spelwijk sterk verbeterd en niet meer als woonlocatie in beeld.

Liever meer groen

Door inbreiding kwam steeds meer openbare ruimte onder druk, terwijl bewoners aan hadden gegeven dat rust en ruimte de belangrijkste factoren zijn voor wonen in Swifterbant. Daarop is besloten eerst te kijken naar hoe we dan willen wonen in de toekomst. Daarbij is de structuurvisie van de gemeente naar boven gekomen.

Het idee achter Swifterbant was vanaf 1960 al wonen in het groen. Groen en bebouwing gingen samen op. Dat willen we graag weer oppakken. Nu is er meer bebouwing dan groen en dat willen we graag weer herstellen in de toekomst. Een visie die ook door de gemeente gedeeld wordt.

Uitwerking visie

Er zijn verschillende casussen samen met de gemeente uitgewerkt die voldoen aan de visie. Sommigen zijn op dit moment te duur. Die laten we dan liggen tot er een kans komt. Anderen zijn wel haalbaar. Dan is het aanleggen van groen en het bouwen in groen gecombineerd.

Bouwen in het bos is hier geen optie want dan verdwijnt er groen, maar aan de randen kan wel en uiteraard moet er om het dorp weer groen bij om voor de toekomst ruimte te hebben om verder te groeien. en dat moeten we blijven herhalen.

Aanwezigen enthousiast

Deze visie werd met applaus ontvangen. Er waren vele complimenten voor het werk, de uitwerking en de visie zelf. De opkomst was beperkt, maar het enthousiasme was overweldigend. Kortom Swifterbant en de gemeente Dronten kunnen verder. Binnenkort volgt een presentatie op internet zodat ook niet aanwezigen de gehele visie kunnen zien.

De klankbordgroep volgt de ontwikkelingen en als er bewoners zijn die daarbij aan willen sluiten zijn zij welkom. Alle aanwezigen kijken terug op een zeer geslaagde avond en een toekomstbestendige visie op wonen in Swifterbant.