Afbeelding
elenbaas fotografie

Staatssecretaris Wilma Mansveld te gast bij Van Werven

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft maandag in Biddinghuizen het convenant ?Meer en Betere Recycling' ondertekend. Dit deed zij samen met vier brancheorganisaties, actief in de afvalinzamel- en recyclingsector.

Persbericht Van Werven:

Doel van dit convenant is bétere recycling met een hoger rendement voor mens, economie en milieu. Tegelijkertijd is het streven om minder recyclebaar afval uit Nederland te storten of te verbranden door stimulering van méér recycling. Concreet moet het convenant leiden tot een halvering van de hoeveelheid te verbranden en te storten afval, in een periode van tien jaar.

Ton van der Giessen

Ton van der Giessen ondertekende het convenant namens Branchevereniging Recycling, Breken en Sorteren (BRBS): ?Volgens mij zou dit zelfs nog sneller dan tien jaar kunnen. Door samen knelpunten op te lossen, kunnen we dat ook daadwerkelijk realiseren.???Verder tekenden Pieter Hofstra (Vereniging Afvalbedrijven), Ton Holtkamp (Federatie Herwinning Grondstoffen ) en Hans Groenhuis (Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement) het convenant. Zij gaven eveneens aan dat de doelstellingen realistisch en haalbaar zijn.

Hans Groenhuis vermelde nog dat er nu reeds gemeenten zijn die de doelstelling van 75% hergebruik realiseren en dat het doel op termijn, samen met de producenten van verpakkingsmaterialen, eigenlijk richting de 100% zou moeten zijn. Dan haal je letterlijk en figuurlijk het maximale eruit.?

Kostenbesparend

Om afvalscheiding en recycling te verbeteren, moet naast het huishoudelijke afval ook het andere afval gescheiden worden, stelde de staatssecretaris. Daarover zijn vandaag afspraken gemaakt. De ondertekenaars willen betere afvalscheiding; zowel vóóraf bij het weggooien als áchteraf als het bij de afvalverwerker ligt. ?Verantwoord omgaan met afval bespaart kosten, grondstoffen én het milieu'', aldus Mansveld. 

?Koploper

Van Werven werd door staatssecretaris Mansveld bewust gekozen als locatie voor het ondertekenen van dit convenant, omdat het innovatieve recyclingbedrijf al geruime tijd mede invulling geeft aan het realiseren van de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof). Dit doet zij onder meer met het recyclen van kunststoffen, (beton)puin en asfalt en het produceren van biomassa en compost.

Ton van der Giessen, algemeen directeur van Van Werven: ?Wij symboliseren dát wat de VANG-doelstellingen voor ogen hebben. Daarin zijn wij koploper. Door de ondertekening te combineren met een rondleiding voor alle genodigden, laten we in de praktijk zien hoe er invulling aan gegeven wordt.?

Onder de indruk

Staatssecretaris Mansveld is onder de indruk van Van Werven kunststofrecycling in Biddinghuizen: ?Het bedrijf bewijst dat nuchter ondernemen en het zoeken van nieuwe economische kansen naadloos kunnen samengaan met duurzaamheid en een nieuwe, schone economie?.

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 8 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 8 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 9 uur geleden