Afbeelding
©maartenheijenk.nl

MijnStemhulp.nl - Politiek over behoud van bibliotheken

Cultuur

In de aanloop naar de Statenverkiezingen heeft de stemwijzer MijnStemhulp.nl de dertien politieke partijen in Flevoland een aantal stellingen voorgelegd. Deze keer over het behoud van bibliotheken.

Stelling MijnStemhulp.nl:

De provincie investeert in het behoud van bibliotheken in de grotere dorpen en kernen.


VVD ? oneens

De provincie is verantwoordelijk voor het Servicecentrum Bibliotheken (SFB) dat de basisbibliotheken ondersteunt. Het open houden van een dorpsbibliotheek is geen taak van de provincie en dus betaalt de provincie hieraan niet mee.

PvdA ? neutraal

Educatie is voor de PvdA een belangrijk item. Wij zetten ons in voor behoud van bibliotheken, maar dit is wel een taak van de gemeenten.

CDA - eens

Het CDA onderschrijft het belang van leefbaarheid van kleine kernen. Bibliotheken, juist in kleinere kernen zijn dan belangrijk. We moeten er dan ook alles aan doen om ze te behouden, desnoods in digitale vorm.

SP - helemaal eens

Het is van groot belang om de leefkwaliteit en voorzieningen in de kernen op peil te houden. Een bibliotheek maakt hier onderdeel van uit. De provincie ondersteunt en faciliteert de ontwikkeling van innovaties ten behoeve van de lokale bibliotheken.

D66 ? eens

Iedereen moet toegang hebben tot informatie en de provincie moet samen met de gemeentes zorgen dat de bibliotheek bereikbaar blijft. Dat hoeft alleen niet altijd in de vorm van een bibliotheek. Dat kan ook via een buurt- of multifunctioneel centrum.

ChristenUnie - neutraal

Het is aan de gemeente zelf om deze keuze te maken. De provinciale rol zal zich beperken tot het ondersteunen van initiatieven om de leefbaarheid in de dorpen te ondersteunen.

GroenLinks ? oneens

Bibliotheken moeten voor iedere Flevolander goed beschikbaar zijn. GroenLinks wil het openbaar bibliotheekwerk als provinciale steunfunctie handhaven. Financiering van een dorpsbibliotheek is echter een gemeentelijke taak.

SGP ? eens

De SGP vindt dit een belangrijk thema, ook in het kader van leefbaarheid van dorpen en kernen. Bibliotheken vervullen veel meer functies dan alleen boekenuitleen.

50Plus ? helemaal eens

Zeker om vereenzaming bij ouderen te voorkomen en broodnodig voor jongeren die op school zitten.

Partij voor de Dieren - oneens

De PvdD vindt ondersteuning van het netwerk van bibliotheken belangrijk en een taak van de provincie, maar beschikbaar maken van dorpsbibliotheken is een taak van de gemeenten die dat in Flevoland goed geregeld hebben.

OPA Flevoland ? oneens

Niet een taak van de provincie.

Jezus Leeft ? oneens

Dit lijkt ons meer een taak voor de gemeenten.

De PVV heeft de vraag niet beantwoord.

Zie ook www.MijnStemhulp.nl.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 4 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 5 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 5 uur geleden