Walibi vindt belasting voor dagtoerisme een onzalig plan
Walibi vindt belasting voor dagtoerisme een onzalig plan brugmedia.nl

Walibi vindt belasting voor dagtoerisme een onzalig plan

Algemeen

DRONTEN - ,,Niet alleen ongewenst, maar ook ongeoorloofd.'' Dat vindt Ton Merkx. manager technische zaken bij Walibi Holland, van het plan van een deel van de Drontense politiek om een zogenaamde ?vermakelijkhedenretributie' in te voeren. Ofwel: toeristenbelasting voor dagrecreanten.

Toeristen die in de gemeente overnachten betalen toeristenbelasting. De dagjestoeristen betalen niet mee aan de voorzieningen van de gemeente. Als alle dagrecreanten in de gemeente Dronten 50 cent zouden betalen, levert dat de gemeente op jaarbasis 400.000 euro op. Walibi vindt dat een onzalig plan.

Geen gebruik van voorzieningen

Ton Merkx sprak gisteravond de gemeenteraadsleden toe. Hij benadrukte dat zo'n belasting alleen mag worden geïnd om kosten van de gemeente voor dagrecreanten te compenseren. Volgens hem maakt Walibi echter helemaal geen gebruik van gemeentelijke voorzieningen, die speciaal voor dagrecreanten zijn aangelegd.

Merkx vertelde dat deze belasting niet hoger mag zijn dan de uitgaven voor dagrecreanten. Hij had het vermoeden dat de gemeente met dit geld bijvoorbeeld de belastingtegenvaller wil betalen.

Doorberekenen in entreeprijs

Walibi kan een eventuele vermakelijkhedenretributie volgens de manager technische zaken niet in de entreeprijs doorberekenen, omdat deze prijs al tot 2020 is vastgelegd.

Mocht de gemeente toch een onderzoek gaan doen naar de invoering van deze toeristenbelasting, dan wil Walibi graag bij dat onderzoek betrokken worden.