MijnStemhulp.nl - 50Plus staat alleen in stelling over sociaal beleid
MijnStemhulp.nl - 50Plus staat alleen in stelling over sociaal beleid brugmedia.nl

MijnStemhulp.nl - 50Plus staat alleen in stelling over sociaal beleid

Algemeen

DRONTEN - In de aanloop naar de Statenverkiezingen heeft de stemwijzer MijnStemhulp.nl de dertien politieke partijen in Flevoland een aantal stellingen voorgelegd. 50Plus blijkt het met alle andere partijen oneens te zijn over sociaal beleid.

Stelling MijnStemhulp.nl:

Sociaal beleid hoort bij de gemeente, niet bij de provincie.



VVD ? helemaal eens

Dit is geen kerntaak van de provincie en is de afgelopen jaren afgebouwd.

PvdA ? eens

De gemeenten staan dichter bij de burger. Wat ons betreft hoort het sociaal beleid dan ook grotendeels thuis bij de gemeenten.

CDA - neutraal

Dit is ten dele waar. Maar als je onder ?sociaal beleid' ook bijvoorbeeld sport rangschikt (vanwege z'n belangrijke maatschappelijke functie), dan heeft de provincie daar wél een rol in.

SP - neutraal

Gemeenten staan dichter bij de burgers en kunnen gerichter aanbieden. Maar sociaal beleid bevat ook sport, eenzaamheidsbestrijding, leefkwaliteit en bereikbaarheid van maatschappelijke voorzieningen. Daarin kan de provincie een stimulerende rol spelen.

D66 ? helemaal eens

Vanaf dit jaar (2015) is het sociaal domein een taak van de gemeenten die daarvoor geld krijgen van het Rijk. De provincie moet zich niet meer willen bemoeien met het werk van de gemeenten.

ChristenUnie - eens

Sociaal beleid is primair een taak van de gemeente, maar de provincie kan investeren in bijvoorbeeld leefbaarheid en goed OV. Ook bevordert de provincie de samenwerking tussen gemeenten en ziet zij toe op de huisvesting van vluchtelingen.

GroenLinks ? eens

De sociale taken zijn bijna geheel naar gemeenten over gegaan. Toch houdt de provincie een taak op het gebied van zorg en welzijn, bijvoorbeeld de aanpak van eenzaamheid en de ondersteuning van mantelzorgsteunpunten.

SGP ? eens

In principe is dat waar. De gemeentes staan het dichtst op de burgers. Er zijn ook bovengemeentelijke items waar de provincie best wat in kan betekenen. Bijvoorbeeld: ouderen en vereenzaming, vrijwilligerswerk enzovoort.

50Plus ? helemaal oneens

Het gaat altijd om mensen. Een sociaal beleid raakt een ieder. Een speciaal provinciaal zorgfonds van 6 miljoen biedt hierin uitkomst.

Partij voor de Dieren - neutraal

Het Rijk heeft zorgtaken afgeschoven naar de gemeenten, zonder passend budget en middelen. Wanneer gemeenten zorgtaken niet kunnen betalen moet de provincie bijspringen om te voorkomen dat mensen die zorg nodig hebben in de problemen komen.

OPA Flevoland ? neutraal

Als de gemeentes in de knel komen door het Haags beleid. moeten zij de gemeente(s) helpen.

Jezus Leeft ? eens

De provincie kan dingen aanmoedigen, maar de gemeenten zitten er nu eenmaal dichter op.

De PVV heeft de vraag niet beantwoord.

Zie ook www.MijnStemhulp.nl.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 13 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 14 uur geleden