Afbeelding

Niet zuipen in Dronten levert prijzen als een Nintendo of Playstation op

Algemeen

DRONTEN - Zes organisaties die zich bezighouden met jongeren in de gemeente Dronten gaan een muntjessysteem invoeren als middel tegen het alcoholmisbruik door jongeren van 11 tot 17 jaar.

Het muntjessysteem is afgekeken van de gemeente Urk, waar jongeren een Nintendo of Playstation konden winnen met goed gedrag. Als voorbeeld noemde Urk bij de presentatie van het systeem: twee meisjes worden staande gehouden door de politie. De een heeft de fietsverlichting op orde, de ander niet. De een krijgt een boete en de ander een muntje. Bij inlevering van de muntjes maakte de jeugd op Urk kans op een grote prijs.

Positief gedrag belonen

Ernst Meijer van discotheek La Bamba wil eigenlijk nog niet te veel vertellen over het muntjessysteem. ,,We willen positief gedrag onder jongeren belonen'', zegt hij, ,,Alle organisaties die met jeugd werken kunnen zich aanmelden. Zij krijgen dan een zak met muntjes en kunnen die uitdelen.''

,,De jongeren kunnen proberen zoveel mogelijk muntjes te verzamelen en krijgen daar iets voor terug.'' Wat dat is, wil Meijer nog niet zeggen, maar hij is overtuigd van het succes van het project. ,,We hangen er iets aan dat voor iedereen aansprekend is.''

Er komen vier soorten muntjes, elk voor een bepaald soort positief gedrag. ,,Zo komt er bijvoorbeeld een eigen-krachtmuntje'', aldus Ernst Meijer.

Het exacte plan wordt op maandag 13 april gepresenteerd tijdens een evenement in De Meerpaal.

Het muntjessysteem is een initiatief van:
- Discotheek La Bamba
- Politie
- Studentenvereniging USRA
- Cultus-Inn
- Gemeente Dronten
- Jeugd- en jongerenwerk De Meerpaal