Tijgers van circus zijn gewoon welkom in Dronten
Tijgers van circus zijn gewoon welkom in Dronten brugmedia.nl

Tijgers van circus zijn gewoon welkom in Dronten

Algemeen

DRONTEN - De tijgers van Circus Belly Wien zijn volgende week welkom in Dronten. ,,In de vergunning staan geen speciale voorwaarden met betrekking tot wilde dieren'', meldt de gemeente desgevraagd.

Belly Wien is met name in moederland Oostenrijk omstreden als het om dierenwelzijn gaat. Het circus reist momenteel door het land met enkele Siberische tijgers en doet van 18 tot en met 22 maart de Flevomanege aan.

In januari gaven de tijgers van Belly Wien nog voorstellingen in Etten-Leur. Volgens de wet mag dat. Als staatssecretaris Sharon Dijksma haar zin krijgt, komt daar vanaf 15 september verandering in. Dan zijn tijgers en andere wilde dieren verboden.

Wel meenemen, niet optreden

Op dit moment staat Belly Wien in Uithoorn. De tijgers zijn daar alleen achter de schermen te bewonderen. Het circus heeft namelijk besloten de tijgers nog wel mee te nemen op de huidige toernee, maar niet meer te laten optreden.

Van gemeente tot gemeente verschillend

De reden is volgens Belly Wien dat het beleid met betrekking tot wilde dieren van gemeente tot gemeente verschillend is. Sommige gemeenten staan de optredens toe, andere gemeenten stellen (strenge) voorwaarden, voeren een ontmoedigingsbeleid of kennen zelfs een verbod.

Als de tijgers in de ene plaats wel zouden optreden en de andere niet, vreest het circus dat er alleen nog over dit onderwerp wordt gesproken en niet over de voorstellingen.

Geen standpunt

De gemeente Dronten geeft desgevraagd geen reactie op de vraag wat het standpunt van het college van B en W is inzake voorstellingen met (wilde) dieren.

Gaat de gemeente controles uitvoeren in verband met dierenwelzijn? ,,Dat weten we (nog) niet'', zo luidt het antwoord vanuit het gemeentehuis.

Nederland moet zich schamen

Kevin van Geet van Belly Wien is het niet eens met het aangekondigde landelijke verbod. ,,We zouden ons als verwend Nederland moeten schamen dat er geluisterd wordt naar alle leugens van de dierenactivisten over een handjevol circusdieren, die een prima leven leiden en jaarlijks miljoenen mensen vermaak bezorgen, terwijl er door het hele land verspreid op verstopte plaatsen dieren ĆØcht lijden', zegt hij op de website van het circus.

Lees ook:
- Tijgers gaan misschien toch optreden bij circus in Dronten.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 12 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 13 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 13 uur geleden