Petra Borsch

Vrijwilligers bossen Biddinghuizen en Swifterbant in het zonnetje

Algemeen

BIDDINGHUIZEN / SWIFTERBANT - Landschapsbeheer Flevoland zet in 2015 ('het jaar van de groene vrijwilliger') vrijwilligersgroepen in het zonnetje. Zoals de vrijwilligers in de dorpsbossen van Biddinghuizen en Swifterbant.

Persbericht Landschapsbeheer Flevoland:

In het dorpsbos in Biddinghuizen is altijd genoeg te doen. Hier hebben dankzij het werk van vrijwilligers een aantal saaie bosranden op het eiland plaatsgemaakt voor een gevarieerde struikenrand waarin allerlei dieren een plekje vinden.

Het eiland wordt al tien jaar elke maand door een groep van zo'n vijftien vrijwilligers kleinschalig en natuurvriendelijk beheerd. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de bewoners worden op een leuke en actieve manier betrokken bij hun directe leefomgeving en de natuur op het eiland wordt zo versterkt. Reden voor de gemeente Dronten om dit soort projecten te financieren.

Vaste groep in Swifterbos

Ook in Swifterbant helpt een vaste groep enthousiaste vrijwilligers maandelijks mee aan het onderhoud van het Swifterbos. Er wordt die middagen hard gewerkt en ook veel gelachen. Marten Taal, Ć©Ć©n van de vrijwilligers vertelt: ?We zetten ons in om het bos op een natuurvriendelijke manier te onderhouden. Hierdoor ontstaat er meer variatie en meer ruimte voor planten en dieren. De werkzaamheden zijn heel afwisselend. Bomen zagen, snoeien, takkenrillen maken, de poel opschonen. We doen het allemaal. Het ritme van de natuur bepaalt het ritme van ons werk.

Ik heb gemerkt dat je door regelmatig in het bos te werken, je ook echt anders gaat kijken naar je omgeving. Je ziet gewoon meer. En je ziet ook echt het effect van wat je doet. Afgelopen winter bekeken we een takkenril die we een jaar eerder hadden gemaakt. In de takkenril hadden zich inmiddels twee egeltjes gevestigd. Dat is toch geweldig?

Je hebt er niet veel voor nodig. Een paar laarzen of oude bergschoenen is voldoende. Ik zou iedereen dan ook op willen roepen: Wil je het ook eens proberen? Kom dan eens langs op de derde maandagmiddag van de maand. Ik garandeer je dat je met een tevreden gevoel weer naar huis gaat."

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 5 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 5 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 6 uur geleden