Afbeelding
©maartenheijenk.nl

'Toeristenbelasting' dagrecreanten valt niet goed bij ondernemers

Algemeen

DRONTEN - Ondernemers aan de oostrand van de gemeente Dronten zitten niet te wachten op 'vermakelijkhedenritributie'. Dit blijkt uit een onderzoek van B en W naar de mogelijkheid om een soort toeristenbelasting te heffen bij dagrecreanten.

Toeristen die in de gemeente overnachten, betalen toeristenbelasting. De dagjestoeristen betalen niet mee aan de voorzieningen van de gemeente.

Op initiatief van de PvdA heeft de gemeenteraad vorig jaar een motie aangenomen, waarin B en W de opdracht krijgen om de mogelijkheid van 'vermakelijkhedenritributie' te onderzoeken.

Walibi, Flevonice en anderen

Het college heeft dat onderzoek nu afgerond en komt tot de conclusies dat bezoekers van onder andere Walibi, Flevonice, Leisure World, New Challenge en Dorhout Mees een heffing zouden kunnen betalen. Dat geldt ook voor het publiek bij evenementen als Defqon 1, Agro Techniek, Mud Masters, New Wine en Halloween.

In totaal gaat het dan om ongeveer 900.000 dagrecreanten. Als die allemaal ? 0,50 betalen, levert dat de gemeente op jaarbasis 400.000 euro op.

Haken en ogen

Er zitten nogal wat haken en ogen aan het idee. ,,De bedrijven aan de Oostkant zijn één van de belangrijkste pijlers van onze economie'', meldt het college bijvoorbeeld, ,,Ze zorgen voor veel toeristen en recreatie, werkgelegenheid en naamsbekendheid. Daarbij zijn er in dit gebied nog voldoende mogelijkheden voor groei.''

,,Een aantal bedrijven heeft in deze tijden niet gemakkelijk en de landelijke concurrentie is groot'', vervolgen B en W, ,,Op het moment dat de gemeente Dronten een vermakelijkhedenretributie invoert, lopen we de kans dat wij ons uit de markt prijzen. Daarnaast zal de relatie met de ondernemers hieronder kunnen lijden.''

Aantonen dat gemeente kosten maakt

Een ander probleem is, dat de gemeente bij de invoering van zo'n heffing moet aantonen dat er kosten worden gemaakt voor de dagjestoeristen. Dit is lastig, omdat een belangrijk deel van die kosten ook al is gebruikt om de toeristenbelasting te rechtvaardigen.

Het college heeft haar voorlopige bevindingen voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarbij worden bedenkingen aangegeven, maar geen conclusies getrokken. De raadscommissie gaat zich er volgende week woensdag over buigen.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden