Reactie op interview met Sven Kramer
Reactie op interview met Sven Kramer brugmedia.nl

Reactie op interview met Sven Kramer

Sport

Reactie van Frank Orie uit Lelystad op interviewtje met Sven Kramer:

Geachte heer Heyenk, met verbazing en verontwaardiging heb ik uw artikel gelezen waarin Sven Kramer zijn ongenoegen uit over de ijsbaan in Dronten. Mijn verontwaardiging komt met name voort uit de wijze waarop u uw vragen stelt. Ik vind uw vragen suggestief. Ik begrijp niet wat u heeft bezield om een vraag te stellen als ?Dus, als jij straks wereldkampioen wordt, is dat niet aan Dronten te danken??.

Als inwoner van Lelystad ben ik dolblij met ijsbaan in Dronten. De baan stelt mensen in wijde omgeving in staat om vanaf september tot en met half maart te kunnen schaatsen. Als recreatief schaatser zie ik dat mensen uit heel Nederland naar Dronten komen. Daarvoor hebben deze mensen ook een goede reden; de ijskwaliteit in Dronten is zo goed dat er, in tegenstelling tot de andere banen in Nederland, geen tussentijdse dweilpauzes hoeven plaats te vinden. Tientallen schaatser met landelijke bekendheid, roemen de ijskwaliteit in Dronten. Ik vind het ontzettend jammer dat u zich niet beter heeft later informeren. U had moeten weten dat Kramer niet alleen nauw betrokken is bij de verbouwing van Thialf, maar bovendien ambassadeur is van deze ijsbaan. Vanuit die hoedanigheid heeft Kramer het noodzakelijk gevonden zich negatief over Dronten uit te laten. Een houding die een topsporter onwaardig is. Maar de wijze waarop u uw vragen heeft gesteld hebben hem ook alle gelegenheid gegeven om zich op deze wijze uit te laten.

De ijsbaan in Dronten is een particulier initiatief. Er vindt, opnieuw in tegenstelling tot andere banen in Nederland, niet of nauwelijks financiering plaats door middel van overheidssubsidies. Het particuliere initiatief komt voort uit de wens om de schaatssport in Dronten op nationaal niveau te brengen. Dat initiatief heeft een grote uitwerking. De club uit Dronten beschikt inmiddels over een bijzonder grote jeugdafdeling en u had als lokaal journalist moeten weten dat diverse jeugdschaatsers uit Dronten terug te vinden zijn op Nationale ranglijsten. Als u de moeite neemt die ranglijsten eens te bekijken, dan ziet u tevens dat de toptijden gereden zijn in Dronten. Er komt een moment dat schaatsers uit Dronten op nationaal en internationaal niveau gaan doorbreken en op dat moment zullen journalisten zoals u, de eersten zijn die vol trots melden dat Dronten een sporter van nationale allure heeft.

Als Flevolander vind ik het meer dan jammer dat u de mening van 1 topschaatser zo centraal heeft gesteld. U doet daar niet alleen de vereniging, maar ook de sport in Dronten en Flevoland mee te kort. U had elke willekeurige topschaatser in Dronten kunnen benaderen en u had een andere visie dan die van Kramer meegekregen. Daarom vraag ik mij af met welk doel u uw artikel heeft geschreven? Als lokaal journalist zou u uw handen dicht mogen knijpen dat een relatief kleine plaats als Dronten over een 400 meter ijsbaan beschikt. Ik neem aan dat u toch ook de beelden zult hebben gezien van het Nationaal kampioenschap marathon rijden dat in Dronten heeft plaatsgevonden? Het is de enige sportaccommodatie in Dronten waar een wedstrijd om een nationaal kampioenschap op topsport niveau plaats heeft gevonden. Het is toch prachtig dat deze ijsbaan bij dit evenement duizenden toeschouwers heeft getrokken en dat de wedstrijd rechtstreeks werd uitgezonden en dat Dronten nationaal op de kaart werd gezet? De toprijders roemden de ijskwaliteit, zij hadden nog niet eerder meegemaakt dat het ijs goed bleef tot in de laatste ronde!

Sportief gezien stelt Flevoland op nationaal niveau weinig voor. Noem een willekeurige sport en u komt tot de conclusie dat Flevoland nergens op het hoogste nationale niveau te vinden is. Journalisten zoals u, zijn er mede debet aan dat het niveau van de sport laag is. Een artikel als het onderhavige heeft gezorgd voor landelijke negatieve beeldvorming over de ijsbaan in Dronten en dat is u aan te rekenen. De kritiek is absoluut niet terecht! De ijsbaan in Dronten, krijgt anders dan Thialf, geen financiële overheidsinjectie van ? 40 miljoen en zolang journalisten zoals u zich zo negatief uitlaten over sportfaciliteiten zoals in dit geval in Dronten, zal Flevoland altijd afhankelijk blijven van particuliere initiatieven.

Met vriendelijke groet,

Frank Orie
Lelystad


* ik ben benieuwd of u het aandurft mijn mail te publiceren in de Drontenaar. U kunt dan wellicht ook uw suggestieve vraagstelling van een toelichting voorzien.

Naschrift redactie DeDrontenaar.nl:
Fijn dat u de moeite neemt om zo uitgebreid te reageren. Een kanttekening: u haalt er één artikel uit. Graag wijzen wij u op bijvoorbeeld de reactie van Jillert Anema, ook in onze krant.
Uiteraard interviewen wij graag Drontens sporttalent. Als u daarvoor suggesties hebt, houden wij ons van harte aanbevolen.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 1 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden