Melkveehouder vertelt CDA-kamerlid over gevolgen stikstofregels
Melkveehouder vertelt CDA-kamerlid over gevolgen stikstofregels brugmedia.nl

Melkveehouder vertelt CDA-kamerlid over gevolgen stikstofregels

Algemeen

DRONTEN - Jaco Geurts, CDA-woordvoerder land- en tuinbouw in de Tweede Kamer, nam vrijdag een kijkje op het melkveebedrijf van de familie Berghorst aan de Oudebosweg in Dronten.

Persbericht CDA Dronten:

,,Berghorst is in 2008 met zijn gezin vanuit Heerde verhuisd naar Dronten, omdat er in Dronten nog wel ruimte was om zijn melkveebedrijf uit te breiden. Ook in de uitgestrekte polder heeft de melkveehouder te maken met regeldruk, zoals de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die in 2015 in werking treedt.
Geurts kreeg door melkveehouder Jan Sebus Berghorst uitgelegd wat de PAS voor zijn bedrijfsvoering betekent.

Provincies gaan volgens Geurts in de uitvoering van de PAS een belangrijke rol spelen: op provinciaal niveau wordt beslist hoe de schaarse economische ontwikkelruimte, die binnen de PAS-normen overblijft, verdeeld gaat worden. Niet alleen voor de landbouw maar ook bij de uitbreiding van een bedrijventerrein of aanleg van een nieuwe rondweg zal de PAS een rol gaan spelen.

Volgens Geurts is er dringend behoefte aan een nieuwe visie op natuur en landbouw. ?Mensen gaan er ten onrechte vanuit dat er voldoende voedsel is in Nederland, en dat dit automatisch zo blijft de komende decennia?, aldus Jaco Geurts. Het CDA pleit ervoor om hierover een fundamenteel maatschappelijk debat te voeren. De landbouw is meer dan alleen maar een exportproduct of mestboekhouding.''

Bij het werkbezoek waren ook drie kandidaten aanwezig voor de komende Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen in Flevoland: Chris Schotman, Wobbe Bouma, Annelien Leenders.