Dronten presenteert Fairtrade spreekbeurtkoffer
Dronten presenteert Fairtrade spreekbeurtkoffer brugmedia.nl

Dronten presenteert Fairtrade spreekbeurtkoffer

Algemeen

DRONTEN - de gemeentelijke werkgroep Fairtrade in Dronten presenteert op vrijdag 13 maart de Fairtrade Spreekbeurtkoffer. Dat gebeurt in De Meerpaal.

Persberichtgemeentelijk werkgroep Fairtrade:

,,De gemeentelijk werkgroep Fairtrade in Dronten heeft een nieuwe activiteit opgezet. Met trots presenteert de werkgroep op vrijdag 13 maart de Fairtrade Spreekbeurtkoffer. Na een ruime tijd van voorbereiding is het gelukt. De werkgroep heeft een lang gekoesterde wens gerealiseerd.

Met de spreekbeurtkoffer kunnen leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs aan de slag. Het onderwijs is een belangrijke doelgroep om iets te vertellen over eerlijke handel. Dit is de eerste stap om de jongeren voor dit onderwerp te interesseren.

Aanleiding

De gemeente is sinds 2011 een Fairtrade gemeente. De gemeentelijke werkgroep moet hiervoor hard werken om lokale initiatieven te ontplooien. Elk jaar zoekt zij weer nieuwe mogelijkheden om Fairtrade onder de aandacht te brengen. Vorig jaar is het idee van een spreekbeurtkoffer ontstaan.

Leerlingen van Basisschool de Brandaris en het Almere college hebben een eerste concept mogen uittesten. Naar aanleiding van deze ervaringen is de koffer aangepast en verder ontwikkeld.

Doel

Met de spreekbeurtkoffer wil de werkgroep leerlingen en docenten stimuleren om in de klas te gaan praten over Fairtrade en de betekenis hiervan. Ook heeft de koffer tot doel om de jeugd te laten zien dat diverse ondernemers in Dronten verschillende Fairtrade producten verkopen. Hierdoor wil de werkgroep een stukje bewustwording creëren. De spreekbeurtkoffer zal via de Wereldwinkel worden uitgeleend aan de scholen.

Inhoud

In de koffer zit een poster om in de klas op te hangen. Naast diverse boekjes en folders bevat de koffer ook enkele Fairtrade producten. Om de leerlingen aan het werk te zetten is eveneens een fotospel toegevoegd. Achtergrondinformatie over eerlijke handel en kinderarbeid maken het geheel compleet.

Toekomst

De werkgroep wil graag in de toekomst samen werken met scholen. Het is een uitdaging om te kijken of scholen in Dronten nog meer kunnen doen aan Fairtrade. De Christelijke Agrarische Hogeschool Vilentum is al aangesloten bij de werkgroep. Ook is het een idee om een groep leerlingen in te schakelen voor het opzetten van een Fairtrade-activiteit op de eigen school.

Uitnodiging

Scholen en belangstellenden kunnen op vrijdag 13 maart 2015 van 15.00-16.00 uur de presentatie meemaken. Deze feestelijke bijeenkomst is op het serviceplein in De Meerpaal. Ton van Amerongen zal als wethouder duurzaamheid en voorzitter van de werkgroep Fairtrade hierbij aanwezig zijn.''

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 10 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden