Ā©maartenheijenk.nl

Gemeente wijst partijen op mogelijkheid voor ontheffing om te flyeren

Algemeen

DRONTEN - De ouderenpartij 50Plus heeft moeite met de kosten voor het flyeren in de aanloop naar de Statenverkiezingen. De gemeente Dronten heeft daarom in een persbericht de regels op een rij gezet en wijst op de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen.

Persbericht gemeente Dronten:

Verspreiden van drukwerk in winkelcentra Dronten alleen met ontheffing

DRONTEN- In de aanloop naar de verkiezingen van de provinciale staten zijn er in de gemeente Dronten vragen ontstaan over het toestaan van het verspreiden van drukwerk. Dit is in de gemeente Dronten in beginsel vrij, behalve op een aantal aangewezen openbare plaatsen. Op deze plaatsen is het verspreiden van drukwerk alleen toegestaan, wanneer men hier een ontheffing voor heeft aangevraagd en gekregen.

Dit betekent dat ook politieke partijen die in de aanloop naar de komende verkiezingen provinciale staten drukwerk willen uitdelen in de winkelcentra van de gemeente Dronten, hiervoor een ontheffing moeten aanvragen. Het college ziet geen aanleiding deze door de raad vastgestelde regels anders toe te passen.

Plaatselijke verordening

Het betreft de Algemene plaatselijke verordening (Apv) die in 2013 door de raad is vastgesteld. Dit artikel is rechtstreeks overgenomen uit de Model-Apv van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In het Uitvoeringsbesluit Apv 2011 zijn winkelcentra in de gemeente Dronten aangewezen als plaatsen waar een verbod voor het verspreiden van drukwerk geldt. Voor een ontheffing dienen op grond van de Legesverordening leges betaald te worden. Deze bedragen ? 38,10.

We zijn krachtens artikel 149 Gemeentewet bevoegd het verspreiden van drukwerk aan beperkingen te onderwerpen, waartoe besloten is in het belang van het voorkomen van herhaaldelijke overlast en zwerfvuil. In het uitvoeringsbesluit Apv 2011 is hieraan gevolg gegeven en heeft het college bepaald dat in winkelcentra in de gemeente Dronten geen drukwerk verspreid mag worden.

Ontheffing aanvragen

De gemeente heeft inmiddels al diverse aanvragen voor een ontheffing ontvangen en verleend. Partijen kunnen een ontheffing aanvragen door contact op te nemen met de afdeling Vergunningen, Veiligheid en Handhaving van de gemeente Dronten via telefoonnummer 14 0321 of per mail: vhv@dronten.nl.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 15 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 16 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 16 uur geleden