Stemwijzer: Alleen D66 en VVD overwegen opheffen provincies
Stemwijzer: Alleen D66 en VVD overwegen opheffen provincies brugmedia.nl

Stemwijzer: Alleen D66 en VVD overwegen opheffen provincies

Algemeen

Bron: www.MijnStemhulp.nl.

DRONTEN - In de aanloop naar de Statenverkiezingen hebben DeDrontenaar.nl en de stemwijzer MijnStemhulp.nl de dertien politieke partijen in Flevoland een aantal stellingen voorgelegd.

Stelling:
De provincies vormen een overbodige bestuurslaag en kunnen worden opgeheven.



VVD - neutraal

De VVD is voor een kleine en compacte overheid. Op basis van een duidelijke (nog tot stand te brengen) visie, vertaald in taken per bestuurslaag, is de VVD bereid te praten over een andere bestuurlijke indeling.

PvdA - oneens

Flevoland is een krachtige en zelfstandige provincie. Voor die zelfstandigheid hebben we met succes gevochten. Uiteindelijk is het belang van onze inwoners leidend voor de keuze die we maken. Voor samenwerking staat de PvdA altijd open.

D66 - neutraal

D66 wil wel dat goed wordt nagedacht over hoe Nederland het best kan worden ingedeeld in gemeenten en (minder) provincies.

ChristenUnie - helemaal oneens

Het opheffen van een bestuurslaag is geen doel op zich. De ChristenUnie streeft wel een kleinere, efficiëntere overheid na.

GroenLinks - oneens

De taken die provincies uitvoeren zijn belangrijk. Zo maar provincies opheffen als leidt daarom tot problemen. GroenLinks staat wel open voor nieuwe inrichting van het bestuur als het beter kan, maar wel vanuit een goede en gedragen visie.

SGP - helemaal oneens

De provincie heeft hele duidelijke kerntaken, natuur, economie, bereikbaarheid. Die taken moet ze serieus uitvoeren. Deze taken zijn ook het best in handen van de provincie.

50Plus - helemaal oneens

Onzin, slecht voor de economische ontwikkeling van steden en dorpen in Flevoland.

Partij voor de Dieren - helemaal oneens

Provincies zijn belangrijk voor natuurontwikkeling, landbouw, bescherming dieren in het wild, infrastructuur en regionale economie. Het Rijk moet de kaders scheppen voor het welzijn en gezondheid van mens en dier. Provincies moeten goed samenwerken.

Jezus Leeft - helemaal oneens

Provincies zouden juist meer landelijke taken over kunnen nemen, zodat op kleinere schaal beter kan worden bestuurd.

OPA Flevoland - neutraal

De laag moet gemoderniseerd worden. Geen dubbele functies.

PVV, CDA en SP hebben de vragen niet beantwoord.

Zie ook de stemwijzer voor de provinciale verkiezingen.