Afbeelding

Kosten leerlingenvervoer vallen toch nog tegen

Algemeen

DRONTEN ? De gemeente Dronten heeft het afgelopen jaar flink bezuinigd op het leerlingenvervoer. Toch vallen de uitgaven nog tegen en is er in 2014 ruim anderhalve ton meer uitgegeven dan begroot.

,,De gemeente Dronten voerde op het gebied van het leerlingenvervoer altijd een sociaal en ruimhartig beleid'', schrijft het college van B en W. De gemeente betaalde taxi's en busjes en dat leidde ertoe dat de kosten stegen van 1,1 miljoen euro in 2011 naar 1,4 miljoen in 2013.

Openbaar vervoer waar het kan

De gemeente is verplicht het vervoer te regelen of een financiële vergoeding te betalen voor ouders die daarvoor in aanmerking komen. De afgelopen jaren wordt er echter flink bezuinigd. Ouders zijn nu primair verantwoordelijk en het motto is: ,,Openbaar vervoer waar het kan, aangepast vervoer waar het moet.''

Sindsdien reizen er steeds meer kinderen met het openbaar vervoer reizen en is het aantal ambtelijke uren gehalveerd. De coördinatie is ?net als in Kampen en de Noordoostpolder- gedelegeerd aan het Ommer Vervoersbedrijf en dat maakt het volgens de gemeente een stuk efficiënter. Een andere bezuiniging is gerealiseerd door het vervoer te gunnen aan de firma Taxi Witteveen uit Lemmer.

Opheffen van buslijnen

Tegenover alle bezuinigingen staan ook extra kosten. De groei van het aantal leerlingen dat gebruik maakt van openbaar vervoer (van 63 naar 76) leidde tot hogere kosten, evenals het opheffen van de buslijnen naar Zwolle en Lelystad. Hierdoor reizen steeds meer leerlingen met de trein in plaats van de bus.

Ook leidden klachten van ouders en scholen tot dure juridische procedures. Verder was er geen rekening gehouden met het vervoer van leerlingen die stage lopen.