Gemeente Dronten.
Gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

'Iemand' heeft 5,1% veranderd in 999.999,99%

Algemeen

DRONTEN ? Iemand bij de gemeente Dronten heeft in juli 2011 het percentage voor de afdracht van WAO- en WIA-premies in de salarisadministratie gewijzigd van 5,10 procent in 999.999,99%. De computer herkende dit vervolgens als 0.0%, waardoor er jarenlang geen premies werden betaald. Wie dit heeft gedaan en waarom, dat is niet meer te achterhalen.

De gemeente Dronten heeft recent geconstateerd dat er over de periode van 2011 tot en met 2014 geen WAO- en WIA-premies zijn betaald. In totaal is de Belastingdienst voor ongeveer 2 miljoen euro tekort gedaan.

Verkeerde getallen ingetikt

Donderdag wordt er in de gemeenteraad over dit onderwerp gediscussieerd. Vooruitlopend daarop heeft het college van B en W de gemeenteraad bericht wat er is gebeurd. Kennelijk zijn er wat verkeerde getallen ingetikt in de computer.

Het salarispakket is geleverd door de firma Raet. Dit bedrijf zegt het ?meer dan vervelend' te vinden, maar voegt er aan toe dat niet meer te achterhalen is wie de fout heeft gemaakt. Ook bij de gemeente zelf is dit niet meer te achterhalen, mede omdat de medewerkers uit 2011 niet meer bij de salarisadministratie werken.

Geen softwarefout

Wel heeft de leverancier van het salarispakket een softwarefout uitgesloten. Volgens het college is het een menselijke fout geweest of heeft het een technische oorzaak: ,,Dat is voor ons gewoon niet met 100% zekerheid vast te stellen.''

De gemeente heeft de controle op het salarissysteem onmiddellijk verscherpt. Daarvoor is een professional ingehuurd en die heeft geconstateerd dat de personeels- en salarisgegevens voor 2015 correct zijn. De gemeente gaat daarnaast op korte termijn een plan van aanpak opstellen voor het verbeteren van de processen.

Klik hier voor de volledige briefwisseling.