Partijen Statenverkiezingen spreken zich uit over de zorg
Partijen Statenverkiezingen spreken zich uit over de zorg brugmedia.nl

Partijen Statenverkiezingen spreken zich uit over de zorg

Algemeen

DRONTEN - In de aanloop naar de Statenverkiezingen hebben DeDrontenaar.nl en de stemwijzer MijnStemhulp.nl de dertien politieke partijen in Flevoland een aantal stellingen voorgelegd.

Indien er tekorten in het zorgaanbod ontstaan, moet de provincie de gemeenten bijstaan (financieel en professioneel).



VVD - helemaal oneens

De provincie moet zich beperken tot haar kerntaken. Zorg hoort daar niet bij. Daarvoor zijn gemeenten verantwoordelijk. Om geen gaten te laten vallen kunnen gemeenten samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis en netwerken.

PvdA - eens

De provincie moet onderzoeken of de ondersteuning voor iedereen op een aanvaardbaar kwaliteitsniveau blijft en desnoods incidenteel bijspringen.

D66 - neutraal

Na 2015 is de zorg een taak van de gemeenten die daarvoor geld krijgen van het Rijk. De provincie moet zich dan niet meer willen bemoeien met het werk van de gemeenten, maar de provincie moet wel haar kennis delen met de gemeenten.

ChristenUnie - neutraal

De zorg is geen onderdeel meer van de Provinciale taken echter vinden wij het van belang om in nauwe samenwerking met de gemeentes de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en waar nodig bijstaan.

GroenLinks - eens

Het is belangrijk dat ze zorg goed is geregeld en dat mensen niet de dupe mogen worden van de veranderingen in de zorg. GroenLinks heeft er daarom voor gezorgd dat voor 2015, in geval van nood, extra geld beschikbaar is voor gemeenten.

SGP - oneens

Zorg is een taak die gemeenten voor hun rekening nemen, daar heeft de provincie geen geld voor. Voor de provincie moet er wel ruimte blijven om bovengemeentelijke projecten te ondersteunen. De SGP wil vrijwilligers blijvend ondersteunen/faciliteren.

50Plus - helemaal eens

Wij zullen een zorgfonds van 6 miljoen realiseren voor behoud van werkgelegenheid in de zorgsector en voorkomen van sluiting van zorg- en verpleeghuizen.

Partij voor de Dieren - eens

De PvdD vindt het belangrijk dat iedereen kan rekenen op een goede en betaalbare zorg. Het Rijk heeft dit naar de gemeenten geschoven. Als mensen daardoor niet de hulp krijgen die zij nodig hebben moet de provincie bijspringen.

Jezus Leeft - neutraal

De provincie kan gemeenten bijstaan, mits gemeenten inzage verlenen in de papieren, zodat zichtbaar wordt waardoor dit tekort is ontstaan.

OPA Flevoland - helemaal eens

Iedereen heeft recht op minimale zorg. Als de zorg bij een gemeente beneden niveau raakt moet provincie bijspringen, mits gemeente wel zelf effectief beleid voert.

PVV, CDA en SP hebben de vragen niet beantwoord.

Zie ook de stemwijzer voor de provinciale verkiezingen.