©maartenheijenk.nl

Gebruik NS-station Dronten in 2014 fors toegenomen

Algemeen

DRONTEN ? In 2014 zijn er twintig procent meer reizigers op de Hanzelijn gestapt dan in 2013. Vooral het gebruik van station Dronten is toegenomen. Van gemiddeld 2.200 gebruikers per dag in 2013 tot 3000 in 2014. Dat blijkt uit de Hanzelijn Monitor 2014 die op vandaag gepresenteerd wordt op het Hoornbeeck College in Kampen. Vervoersgegevens uit Kampen zijn nog niet bekend gemaakt.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de plaatsen verbonden met de Hanzelijn elk op hun eigen manier kunnen profiteren van deze spoorverbinding. Zo biedt de Hanzelijn kansen voor de stationsomgevingen om zich verder te kunnen ontwikkelen tot nieuwe knooppunten in het regionale netwerk.

Dit gaat volgens de onderzoekers zeker op voor de stationsomgeving van Kampen Zuid. Circa 65 procent van de geënquêteerde Kampenaren overweegt er te gaan winkelen indien er goede voorzieningen komen.

Inbedding in OV-netwerk

De Hanzelijn heeft volgens de monitor geleid tot veranderingen in het aanbod van buslijnen in de regio. Windesheim onderzoeker Friso de Vor stelt dat goede inbedding van de nieuwe spoorlijn in het openbaar vervoersnetwerk van groot belang is: ?We zien dat twee jaar na opening dat de Hanzelijn en het buslijnennet steeds beter op elkaar aansluiten, waardoor de reiziger de Hanzelijn steeds beter weet te bereiken?.

Verder blijkt dat zogenaamde bereikbaarheidsarrangementen van belang zijn voor het beter benutten van de Hanzelijn. Door slimme inzet van reisdiensten- en producten kan een impuls aan de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de Hanzelijngemeenten gegeven worden.

Het helpt de gemeenten zich nadrukkelijker op de kaart te zetten, bijvoorbeeld als bestemming voor een ?dagje uit'. Gemeenten hebben hiermee volgens het onderzoeksteam een kansrijk promotie-instrument in handen.

Jaarlijkse meting

Eind 2012 is de Hanzelijn geopend, de spoorlijn die Zwolle en Lelystad, via de nieuwe stations Kampen Zuid en Dronten, met elkaar verbindt. Sinds de ingebruikname van de Hanzelijn monitort het lectoraat Area Development van Windesheim jaarlijks de maatschappelijke, ruimtelijke en verkeerskundige gevolgen van deze nieuwe spoorverbinding.

De Hanzelijn Monitor 2014: De tweede staat van de Hanzelijn maakt deel uit van een meerjarig onderzoek naar de meetbare effecten van de Hanzelijn. Dit wordt gedaan door het lectoraat Area Development van Windesheim in Zwolle, waarbij de uitvoering gebeurt met inzet van studenten. Opdrachtgevers zijn de gemeenten Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle.

Op het Hoornbeeck College nemen de gedeputeerden vervoer van de provincies Flevoland en Overijssel, Jaap Lodders en Gerrit Jan Kok, het eerste exemplaar in ontvangst.

Later vandaag is het volledige rapport, ook als samenvatting, te downloaden op www.windesheim.nl/hanzelijnmonitor.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 14 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 14 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 14 uur geleden