Gemeente presenteert plannen voor het Redeplein
Gemeente presenteert plannen voor het Redeplein brugmedia.nl

Gemeente presenteert plannen voor het Redeplein

Algemeen

DRONTEN - De gemeente heeft gisteravond plannen gepresenteerd voor een nieuwe inrichting van het Redeplein.

Hieronder een Facebookbericht PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop:

Het leegste plein van Nederland?

Drie plannen voor het plein. Het saaie, grijze, grote plein. Want dat is het constateerde de wethouder, eerst nog serieus, maar later met een grijns "Het is een groot plein". Daar heb je geen extern bureau voor nodig om vast te stellen dat het plein groot is. Maar het is misschien wel aardig om te weten dat het niet zomaar groot is, nee...het is heel erg groot. 195 meter lang en 65 meter breed. Als het niet het grootste plein is van Nederland dan waag ik toch een gokje dat het het leegste plein is van Nederland. En daar willen we wat aan doen!

We keken naar een mooie presentatie van bureau Khandekar. Prachtige plannen voor een groot, saai plein. Maar toen de wethouder begon over de vastgestelde kaders, wist ik genoeg. Dit gaat geld kosten en niet zo'n beetje ook. We moesten nog even wat geduld betrachten. Maar daar kwam de sheet met cijfertjes....het werd een beetje stil. De wethouder hield de mensen nauwlettend in de gaten. Hoe waren de reacties?

Oops we moeten de bedragen optellen...ok, dus de goedkoopste versie kost ruim 7 ton en de duurste bijna 2 miljoen...Dat hakt er wel even in.
De voorkeur van de werkgroep en volgens mij ook van het college, ging uit naar het tweede plein. Ka-ching...ruim 1 miljoen euro. Even spookte er allerlei getallen door mijn hoofd: belastingblunder 1,3 miljoen, bijdrage van het Rijk om bijstandsuitkeringen van te betalen 1,3 miljoen minder dan verwacht. Er loopt nog een beroepsprocedure uit 2010 en 2011 van 1,5 miljoen...Wat maakt een miljoentje meer of minder dan nog uit? :S.

Maar aan de andere kant besef ik me ook heel goed dat er wat moet gebeuren met dat plein. De aanwezige ondernemers, ze zijn niet voor niets ondernemers, kwamen met allerlei argumenten. Verkopers in hart en nieren. Ik weet niet hoe het ineens kon gebeuren, maar toen ik over mijn staafmixer begon (Ik wilde niet te veel geld uitgeven en kocht de goedkoopste en kreeg daar later spijt van) reageerde de ondernemer scherp: "Houd die gedachte vast als je straks een besluit neemt over het plein".

Vanavond heb ik aan de fracties gevraagd of ze erover willen nadenken om het de Drontenaren te vragen. Er is namelijk nogal wat gezegd over ons. Wij zijn niet van het "gezellig" zitten op terrasjes. Tja het bekende kip of het ei verhaal. Als wij er met z'n allen niet op zitten te wachten dat er wat met dat plein gebeurt, waarom zouden wij dan 1 miljoen moeten uitgeven aan herinrichting van het plein? Nou dat leek de VVD geen goed idee. Dat hoeven wij het volk niet te vragen, want wij zijn de volksvertegenwoordigers! En dat was mijn nieuws van de dag.

Ja ik ben volksvertegenwoordiger. Ik ben gekozen om besluiten te mogen nemen. Dat vertrouwen heb ik gekregen en ik voel me een bevoorrecht mens. Die verantwoordelijkheid voelt niet licht. Als er zoveel geld mee gemoeid is en de effecten op succes niet gegarandeerd zijn, dan vind ik het helemaal geen gek idee dat het "volk" daar ook iets van mag vinden middels een volksraadpleging of iets dergelijks. Bovendien zit ik niet alleen voor die ruim 700 mensen in de raad (waarvoor dank) maar dien ik het algemeen belang.

Genoeg stof tot nadenken.