Luuck Gerritse is goed te spreken over renovatie
Luuck Gerritse is goed te spreken over renovatie brugmedia.nl

Luuck Gerritse is goed te spreken over renovatie

Algemeen

DRONTEN ? De modernisering van 137 zogenaamde ?chaletwoningen' in oud-Dronten is vorige week van start gegaan. ?Ik vind het een geweldig goed plan?, zegt Luuck Gerritse, wiens woning aan de Koggestraat als een van de eerste onder handen wordt genomen.

De oudste woningen in Dronten liggen aan de Schouwstraat, Koggestraat, De Oost, Karveelstraat, Boeierstraat, Hoogaarsstraat, Klipperstraat en Lijzijde. De vernieuwing van deze wijk wordt uitgevoerd door Oost Flevoland Woondiensten (OFW) in samenwerking met Mateboer Bouw BV.

?Ons huis is gebouwd in 1961 en wij wonen hier bijna 45 jaar?, vertelt bewoner Gerritse. Hij is blij met de renovatie: ?Ik ben wel eens een beetje kritisch, maar dit draait tot nu toe goed, echt wel! Ze zijn zelfs bezig om alle persoonlijke problemen op te lossen.?

Ook over de inspraak voorafgaand aan de renovatie is hij goed te spreken: ?Er zijn informatieavonden geweest en dat is prima verlopen.?

Heel verschillend

De woning van Gerritse staat in de steigers. Wat wordt er allemaal gedaan? ?Dat is van woning tot woning heel verschillend?, antwoordt de huurder, ?De een krijgt een nieuwe keuken, de andere een toilet of een badkamer. Dat hangt er sterk van af wat de mensen al hebben. Een keuken moet bijvoorbeeld minimaal 15 jaar oud zijn.?

Wat wel voor alle huurders geldt, is de verwijdering van asbest en de isolatie van de woning. ?Alle glas gaat er uit. Dat wordt HR-glas. De buitenmuren worden verwijderd, er komt een nieuwe muur met isolatie ertussen, het dak wordt geïsoleerd?, legt Luuck Gerritse uit.

OFW spreekt over een integrale aanpak: ?Een aanpak waarbij aandacht is voor de architectonische uitstraling en energiebesparing, maar ook voor het wooncomfort en het toekomstig onderhoud van de woningen.?

Geen huurverhoging

Gerritse vindt het fijn dat de renovatie niet in de huur wordt doorberekend: ?Je moet alleen betalen voor extra dingen. Een fontein, ik noem maar iets, kan bij de huur in maar je kunt het ook in een keer betalen. Ik hem het meteen betaald, dat is goedkoper want dat wordt niet elke keer verhoogd.?

OFW kondigt wel aan dat de verbouwing ooit in de huur wordt verrekend, maar gebeurt dat pas als er een nieuwe huurder komt.

De werkzaamheden in de woning van Luuck Gerritse duren acht weken. ?Natuurlijk heb je er last van, lawaaioverlast vooral. Maar ja? dat wisten we van tevoren.