Afbeelding

Bibliotheek aan Huis: méér dan alleen boeken

Algemeen

SWIFTERBANT ? De bibliotheek is in de gemeente Dronten begonnen met het project Bibliotheek aan Huis. ?Het is méér dan alleen boeken bezorgen?, benadrukt vrijwilliger Yolanda Hamersma, ?Het gaat om de contacten met de mensen.?

Lezers die zelf niet in staat zijn om naar de bibliotheek te gaan, dat is de doelgroep van het project. In Emmeloord en Lelystad bestaat het al en nu zijn ze dus ook in de gemeente Dronten begonnen.

Yolanda Hamersma is werkzoekend: ?Ik wil graag iets voor een ander betekenen en hou van contacten met mensen. Daarom ben ik naar de Vrijwilligers Vacaturebank gegaan. Daar kwam ik deze functie tegen en dat leek me meteen leuk.?

Het is nog rustig

Inmiddels is ze coördinator van de Bibliotheek aan Huis. Samen met drie vrijwilligers gaat ze het project verzorgen: ?Het is nog rustig, we hebben op dit moment nog maar twee lezers. Op zich is het goed om voorzichtig te beginnen, maar het is wel de bedoeling dat het er meer worden. Zowel lezers als vrijwilligers mogen zich aanmelden.?

Het contact tussen vrijwilliger en lezer begint steeds met een kennismaking. ?Wat voor persoon is het? Waar gaan de interesses naar uit? Naar boeken, naar dvd's, naar tijdschriften? En als ze boeken willen: welk genre, welke schrijvers, wat is hun leeshistorie? We willen een band met de mensen opbouwen, zodat je de juiste boeken voor ze meeneemt. Het betekent dat ook de vrijwilligers een affectie met lezen moeten hebben.?

Er is behoefte

Yolanda Hamersma denkt dat er een behoefte is: ?Vroeger pakten de buren zoiets op. Je ziet dat er nu een groep is die het zelf moet oplossen.?
Ze verwacht vooral bij ouderen over de vloer te komen: ?Want jongeren redden zich zelf meestal wel met hun computer of een e-reader."

"Bij ouderen ligt dat anders. Neem mijn eigen moeder van 80. Ik heb haar een e-reader gegeven, ze doet haar best, maar je merkt dat het heel langzaam gaat. De huidige generatie ouderen is opgegroeid met boeken.?