Cees Hendriks geeft strijd om de Koningskaars niet op
Cees Hendriks geeft strijd om de Koningskaars niet op brugmedia.nl

Cees Hendriks geeft strijd om de Koningskaars niet op

Algemeen

DRONTEN ? Het maaibeleid van de gemeente leidt tot het uitsterven van verschillende één- en tweejarige planten in Dronten. Dat is de overtuiging van volgens Cees Hendriks. ?Waarom alleen die bedjes met narcissen, tulpen of krokussen??

60 jaar is hij nu en Cees Hendriks herinnert zich als de dag van gisteren hoe hij als 13-jarig jongetje met zijn kruidenboeken de Brabantse velden in trok om studie te maken van planten.

Het leidde tot een levenslange passie voor het veredelen van inheemse planten. Via de cannabis bracht deze hobby hem uiteindelijk bij de Koningskaars. De Drontenaar voert momenteel een kruistocht om deze tweejarige plant voor uitsterven te behoeden.

Geen enkel plan

Vooral de gemeentelijke groenvoorziening is de gebeten hond bij Hendriks. ?Ze hebben geen enkel plan. Ze zijn zó druk met het plaatsen van mensen uit sociale omstandigheden, dat ze zich beperken tot maaien. En als ze daarmee klaar zijn, beginnen ze weer van voren af aan. Het resultaat is dat er niets natuurlijks overblijft in Dronten.?

?Er wordt zó vaak gemaaid, dat eenjarigen geen kans krijgen om tot wasdom te komen en zaad te maken. Op den duur houdt het dan op voor die planten. En een eenjarige kan er nog wel eens een keertje tussendoor glippen, maar een tweejarige nooit. Daardoor sterven tweejarige planten uit.?

Er is niets natuurlijks aan

Cees Hendriks ergert zich aan de bloembedjes in het openbaar groen: ?Ik kan me best voorstellen dat mensen het mooi vinden, maar het is zo gemaakt, er is niets natuurlijks aan.?

Het liefst zou hij in dialoog gaan met de gemeente: ?Waarom niet af en toe samen met bijvoorbeeld een botanicus rond de tafel zitten? Waarom geen aanspraakpunt voor mensen die zich bezighouden met planten? Maar nee hoor, de gemeente houdt dat af, die willen niemand in hun straatje.?

Gratis zaad

In zijn woonkamer aan de Killick heeft Hendriks een koelkast staan, waarin hij zaad van planten bewaart. Urenlang is hij bezig geweest om zaad van de Koningskaars te verzamelen. ?Serieuze mensen mogen dat zaad gratis hebben. Zo kunnen ze meehelpen om het uitsterven te behoeden.?

Waarom maakt hij zich juist zo druk om die Koningskaars? ?Omdat het enorme gevolgen heeft als tweejarige kruiden en planten verdwijnen?, antwoordt Cees Hendriks, ?Denk maar eens aan de insecten. Vooral de hommelpopulatie neemt enorm af door het gebrek aan tweejarigen. Er waren vroeger in Nederland 56 soorten hommels. De laatste jaren tel ik er in Dronten nog maar 5 of 6. Dat is absurd weinig.?

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 17 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 17 uur geleden