Bezorgdheid over vallende dakpannen aan de Blaasbalg

Algemeen

DRONTEN - Wat heeft de gemeente tot nu toe gedaan om de veiligheid van de bewoners aan de Blaasbalg te vergroten? Dat wil de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad weten naar aanleiding van vallende dakpannen bij OFW-woningen.

"Gezien de onveiligheid die zich hier meerdere malen in korte tijd hebben voorgedaan: welke rol ziet het College voor zich in deze situatie?", vraagt de ChristenUnie.

Oost Flevoland Woondiensten meldde vorige week op haar website over de kwestie:

"Woensdag 28 januari heeft OFW meldingen ontvangen over stormschade in de Blaasbalg in Dronten. Bij twee woningen zijn door de harde wind dakpannen van de woningen afgewaaid, die vervolgschade hebben veroorzaakt. OFW is erg geschrokken dat dit opnieuw is gebeurd, ondanks de maatregelen die OFW een jaar geleden heeft genomen. OFW heeft getracht de veiligheid van de bewoners zoveel mogelijk te waarborgen.

Vorig jaar heeft OFW al maatregelen genomen. De dakpannen van de woningen zijn toen zwaarder verankerd dan de norm zou moeten zijn in het zwaarste windgebied aan de kust in Nederland.

Grote windkrachten

Duidelijk is dat er in de wijk grote windkrachten optreden, waardoor er opnieuw sprake is van afgewaaide dakpannen.
De dakpannen zijn vervangen door een dakdekkersbedrijf en aankomende week worden de nokvorsten andersom gelegd en extra verankerd met grote schroeven.

OFW hoopt hiermee het risico van herhaling van deze situatie verder terug te dringen. Om hier zeker van te zijn, heeft OFW een afspraak gemaakt met een contstructeur. Deze constructeur maakt een berekening van de winddruk en de gehele dakconstructie. Naar aanleiding van het advies van de constructeur stelt OFW vast of verdere actie noodzakelijk is.

Schade melden

Wanneer bewoners schade hebben aan eigendommen, naar aanleiding van dit incident, verzoekt OFW hun dit zo snel mogelijk schriftelijk te melden bij hun eigen verzekeraar. Ook adviseert OFW hun om foto's te maken van de beschadigde eigendommen en deze bij de schademelding mee te sturen.

OFW ontvangt graag een afschrift van de ingediende schademelding. Deze kan OFW waar dat nodig is bij haar verzekeraar indienen om de schadeafhandeling van de verzekeraars zo spoedig mogelijk te laten verlopen."

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 12 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 12 uur geleden