Steekpartij AZC Dronten - Fred Teeven houdt zich op de vlakte
Steekpartij AZC Dronten - Fred Teeven houdt zich op de vlakte brugmedia.nl

Steekpartij AZC Dronten - Fred Teeven houdt zich op de vlakte

Algemeen

DRONTEN - Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft alleen in algemene zin geantwoord op vragen van de kamerleden Van Klaveren en Bontes over een steekpartij in het Asielzoekerscentrum in Dronten. Teeven gaat niet in op de situatie in Dronten.

De staatssecretaris benadrukt dat veiligheid en leefbaarheid bij het asielzoekerscentrum de hoogste prioriteit geniet. Hij wijst op de permanente bewaking, huisregels en voorlichting aan asielzoekers. Als er iets gebeurt kan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zelf maatregelen nemen: ?En voor zaken die de openbare orde raken wordt altijd politie ingeschakeld.?

?Asielzoekers kunnen en zullen net als andere burgers bij delicten worden bestraft en eventueel gedetineerd. In alle gevallen geldt dat misdragingen consequenties kunnen hebben voor de asielprocedure?, aldus Teeven.

Niet maximeren

Voor het kabinet is opvang van asielzoekers in de regio belangrijk: ?Dat neemt niet weg dat Nederland gehouden is om bescherming te bieden aan die asielzoekers die bescherming tegen vervolging of onmenselijk behandeling behoeven. Het maximeren van het aantal personen aan wie de vereiste bescherming wordt geboden past niet binnen dat uitgangspunt.?

Teeven wijst erop dat het COA vanwege de hoge asielinstroom druk bezig is om bestaande opvanglocaties uit te breiden en locaties te (her)openen: ?Daarbij blijkt dat er in de samenleving zorgen zijn over de opvang van asielzoekers, zeker als dit in de eigen gemeente gaat plaatsvinden.?

Volgens de staatssecretaris hebben, naast het COA, ook de gemeenten een duidelijke rol in het creëren van draagvlak en het goed voorlichten van omwonenden.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden