Toneelvereniging Markanti uit Swifterbant.
Toneelvereniging Markanti uit Swifterbant. archieffoto

Markanti gebruikt Man bijt Hond voor Swifterbant-promotie

Algemeen

SWIFTERBANT - Toneelvereniging Markanti komt binnenkort in het NCRV-programma Man bijt Hond. ?Een hele leuke ervaring?, zegt regisseur Pieter Franken, ?Zo'n kans krijg je niet zo vaak, dus die hebben we met beide handen aangepakt.?

Markanti heeft het tv-optreden aangegrepen om ook wat aan Swifterbant-promotie te doen. ?We hebben een deel van de opnames op De Greente gemaakt, zodat het dorp herkenbaar in beeld komt.?

De opnames werden vorige week zondag gemaakt. ?We zijn er een groot deel van de dag mee bezig geweest, een hoop werk voor één minuut televisie. Aan de andere kant... het gaat wel om 16 scènes?, aldus Franken, ?Het was koud en sommigen hadden blote armen, dus die moesten tussendoor steeds opwarmen."

Oscarverkiezing?

De opnames van toneelvereniging Markanti zijn gemaakt in het kader van de ?Man bijt hond Oscarverkiezing' in de aanloop naar de echte Oscarverkiezing op 22 februari.

Vanuit het hele land heeft Man bijt Hond vijf amateurtoneelclubs geselecteerd. Zij hebben de opdracht gekregen om één minuut uit een bekende Nederlandse film zo nauwkeurig mogelijk na te spelen.

New Kids Turbo

In Pathé Tuschinski kreeg Markanti te horen dat het om de film ?New Kids Turbo' ging. Daarna heeft de vereniging gerepeteerd en decorstukken ontworpen.

Markanti heeft druk geoefend op onder andere het Brabantse accent uit de film. De dames van de kostuums hadden hun handen vol aan het regelen van de juiste outfits, 'gouden' kettingen en pruiken.

Frontale botsing

?Het resultaat mag er zijn?, stelt de NCRV. De omroep is vooral lovend over de stuntman van de vereniging. In de scène wordt namelijk iemand frontaal aangereden door een auto.

De 50-jarige toneelvereniging heeft het minuutje zelf geregisseerd, de cameramensen waren van de NCRV. ?Het uiteindelijke resultaat zien wij ook pas als het op internet staat?, zegt Franken, ?We zijn heel benieuwd.?

Stemmen op Markanti

Van 9 tot en met 20 februari kan er via manbijthond.nl gestemd worden voor de Oscar voor de Beste Filmscène, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Decor & Aankleding.

?De kijkers thuis bepalen welke vereniging uiteindelijk naar huis gaat met de felbegeerde Man bijt hond Oscar?, meldt de NCRV.

Pieter Franken doet geen voorspellingen: ?We denken dat het er goed op staat, maar de PR is natuurlijk het belangrijkst. Er wordt gestemd via internet dus het gaat erom dat je zoveel mogelijk stemmen ziet te krijgen.?

Uitzendschema Markanti

Donderdag 5 februari om 18.50 uur op NPO 2: Markanti op tv tijdens ?The making of?.

Maandag 9 februari t.e.m. vrijdag 20 februari: de scène wordt vertoond op manbijthond.nl.

Maandag 16 februari: uitzending van de scène van Markanti in het tv-programma Man bijt Hond.

Maandag 23 februari: Man bijt hond Oscar-uitreiking op NPO 2.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 14 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 15 uur geleden