Afbeelding
ChristenUnie

ChristenUnie Dronten 'onthutst' door schokkende berichten gemeente

Algemeen

Letterlijke tekst persbericht fractie van de ChristenUnie in Dronten:

“Binnen een week werden 2 schokkende berichten bij de gemeente Dronten bekendgemaakt. Het beeld dat het College alles onder controle heeft wordt hiermee fors verstoord.

ChristenUnie Dronten wil met interpellatieverzoeken en een bevraging van o.a. de accountant achterhalen wat er precies is gebeurd, en aansturen op maatregelen om herhaling te voorkomen.

Niet betaalde premie WAO en WIA

De gemeente Dronten blijkt nu drie en een half jaar lang de premie voor de WAO en de WIA niet te hebben betaald. Geen haan heeft er naar gekraaid, totdat de nieuwe manager reden vond om een aantal zaken tegen het licht te houden vanwege mogelijk kleine onregelmatigheden.

Na dit onderzoek is de conclusie dat er jarenlang in totaal 2 miljoen euro aan premie onterecht niet aan de Belastingdienst is betaald.

De CU is onthutst door deze grote tegenvaller en heeft allerlei vragen. Hoe kan dit ontstaan en zo lang aanhouden voordat het ontdekt wordt? Hoe is het mogelijk dat de accountant de jaarrekening van 2011, 2012 en 2013 heeft goedgekeurd?

De gemeenteraad moet kunnen koersen op de bevindingen van de accountant. De ChristenUnie wil daarom een hoorzitting, om op korte termijn de accountant hierover te kunnen bevragen.

Standplaats Frank Patat

De definitieve uitspraak van de Raad van State is bekendgemaakt. Het blijkt dat de gemeente Dronten het op alle fronten heeft verloren in de kwestie van de standplaatsvergunning van Frank van Flierenburg, beter bekend als Frank Patat. Het komt er op neer dat publiekrecht en privaatrecht ten onrechte aan elkaar zijn gekoppeld in de vergunning.

Dit betreft een langdurige juridische kwestie waar al veel aandacht voor is geweest, met een voor de gemeente Dronten een ongunstige uitslag. Ook hierover heeft de CU vragen, zoals: Waarom wordt niet meer ingezet op andere vormen van geschillenbeslechting? Waarop werd gebaseerd dat een dergelijke vergunning wel door de juridische beugel kan?

Maatregelen

De ChristenUnie vindt het nu te vroeg om te oordelen. Omdat er al onderzoeken zijn ingesteld en de zaken op zich geen spoedeisend karakter hebben, wil de ChristenUnie aansluiten bij het verzoek van Groen Links tot interpellatie. Hoor en wederhoor moet worden toegepast.

In de raadszaal zal moeten worden beoordeeld wat de rollen zijn van de verschillende partijen, ook van de gemeenteraad zelf. Op basis van de feiten dienen maatregelen genomen te worden om in de toekomst een herhaling te voorkomen.

Timing informatie aan de raad

De timing van het bericht over niet betaalde premies vindt de CU merkwaardig. Fractievoorzitter Jaap Oosterveld: ,,Het is niet voor het eerst dat het College een dergelijk bericht vlak ná de raadsvergadering verzendt. De vraag hoe het College omgaat met de actieve informatieplicht brandt op de lippen.”

Frank Patat

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden