Provincie bouwt tunnel bij Harderwijk
Provincie bouwt tunnel bij Harderwijk brugmedia.nl

Provincie bouwt tunnel bij Harderwijk

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben besloten de rotonde N302 Ganzenweg ? Harderdijk bij Harderwijk te vervangen door een ongelijkvloerse aansluiting. Deze moet er komen in 2020 of 2021.

De provincie Flevoland schrijft in een persbericht:

"Het verkeer op de Ganzenweg kan dan doorrijden en hoeft niet meer te stoppen bij de rotonde. Het verkeer van/naar Biddinghuizen en Zeewolde kruist de Ganzenweg met een tunnel. Voor het afslaande verkeer zijn er in- en uitvoegstroken. Zo kunnen meer voertuigen op een veilige manier dit kruispunt van wegen passeren.

Gedeputeerde Staten stelt Provinciale Staten voor om het benodigde bedrag van zeven miljoen euro te reserveren voor uitvoering in de jaren 2020 en 2021. Dit gebeurt via het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

Ongelijkvloerse oplossing

De provincie heeft drie oplossingen onderzocht: een (gelijkvloerse) kruising met verkeerslichten, een turboverkeersplein en een ongelijkvloerse oplossing.

Er is gekozen voor de ongelijkvloerse oplossing, omdat deze voor de verkeersveiligheid en de doorstroming de beste oplossing is en tot minimaal 2050 meekan. Het verkeer heeft bij deze oplossing de minste last van elkaar. Dit alternatief heeft ook de voorkeur van de direct omwonenden van de rotonde.

Water en natuur

De nieuwe kruising heeft effect op het nabijgelegen natuurgebied Harderbroek-Harderbos. De provincie gaat deze effecten compenseren. Waar en hoe volgen in een later stadium. Daarnaast wordt rekening gehouden met de aangrenzende dijk.

Capaciteitsgrens

Berekeningen geven aan dat de huidige rotonde de capaciteitsgrens bereikt heeft. Nog meer verkeer betekent meer hinder. Met name in de avondspits vanuit de richting Lelystad zijn er wachttijden. Ook tijdens de spitsuren en bij evenementen in het vakantieseizoen piekt het verkeer en zijn er momenten waarop het verkeer stagneert op en voor de huidige rotonde.

Automobilisten raken geïrriteerd als de wachttijd meer dan twee minuten is, waardoor zij de neiging hebben de rotonde op te rijden als het eigenlijk niet kan. Bovendien is stilstaand verkeer economisch verlies.

Rotonde belangrijke toegangspoort voor Flevoland

De turborotonde Knardijk - Zeewolderdijk - Harderdijk is aangelegd in 2002. De rotonde bevindt zich op de N302 (Harderwijk - Lelystad), een belangrijke verbindingsweg tussen de Veluwe en Flevoland. Dagelijks gaan er zo'n 33.000 motorvoertuigen over deze rotonde.

Het is een belangrijke toegangspoort tot Flevoland voor woon-werk- en zakelijk verkeer. In dit gebied bevinden zich bovendien tal van recreatieve voorzieningen, waaronder een groot attractiepark (Walibi) en een nationaal evenemententerrein."