Gemeente Dronten.
Gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl

Update - Christen Unie vindt brief 'te bizar voor woorden'

Algemeen

DRONTEN - Het CDA is onaangenaam verrast door de ontdekking dat de salarisadministratie van de gemeente gedurende 3,5 jaar geen afdrachten WAO-WIA aan de belastingdienst heeft gedaan. GroenLinks en PvdA hebben veel vragen.

Reactie ChristenUnie-fractievoorzitter Jaap Oosterveld via Twitter:




Reactie CDA-fractievoorzitter Jan Klopman:

"Het CDA is onaangenaam verrast met de brief van het College. De brief roept bij ons een flink aantal vragen op. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het niet eerder is geconstateerd bij interne controle en door de accountant. Natuurlijk fouten kunnen gemaakt worden maar dit is wel een hele slordige en had niet gemaakt mogen worden.

Door het solide financiële beleid van de afgelopen jaren zijn we gelukkig in staat om deze tegenvaller uit de algemene reserves op te vangen en zoals het er nu naar uitziet hoeft er niet extra bezuinigd te worden. Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten van het externe onderzoek en de reactie van de belastingdienst, die deze fout overigens ook niet hebben ontdekt. We wachten de verdere ontwikkelingen af."

Reactie gemeenteraadsfractie GroenLinks op dronten.groenlinks.nl:

"De GroenLinks-fractie heeft met verbijstering kennis genomen van het bericht dat de gemeente Dronten sinds 2011 geen afdrachten heeft gedaan aan de belastingdienst voor de WAO-WIA. Het is voor ons onacceptabel dat in al die jaren niemand is opgevallen dat deze betalingen niet zijn gedaan. De fractie heeft hierover nog veel vragen die spoedig in een debat moeten worden opgehelderd.

Het college van Dronten heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat er sinds half 2011 tot eind 2014 geen afdrachten voor de WAO-WIA zijn gedaan aan de belastingdienst doordat het percentage van de afdracht is verlaagd. Al die jaren heeft niemand ?ook de belastingdienst niet- aan de bel getrokken. GroenLinks verbaast zich er erg over dat ook de accountant geen vragen is gaan stellen toen er geld overbleef bij het personeelsbudget en deze gelden maar gewoon in de algemene middelen zijn gestort.

GroenLinks heeft hierover nog veel vragen en is zeer benieuwd naar de uitkomsten van de inmiddels door het college aangekondigde onderzoeken. Voor de komende raadsvergadering van eind februari zal de fractie een spoeddebat aanvragen. Wij rekenen er dan ook op dat de uitkomsten van deze onderzoeken voor die tijd aan de raad zullen worden toegezonden."

Reactie PvdA op Facebook:

"Een brief van het college met slecht nieuws. Uit extern onderzoek is gebleken dat de gemeente Dronten vanaf 2011 geen afdracht meer doet van de WAO-WIA aan de belastingdienst. In de brief lees ik dat dat ongeveer neerkomt op 1,4 miljoen en ook het jaar 2014 moet nog betaald worden.

Het is bizar dat dit soort grote bedragen onopgemerkt blijven. Zeker als je bedenkt hoeveel denk- en rekenwerk zo'n jaarrekening elke keer weer vraagt. Vanaf 2011 gaat het dus al mis. Opvallend is dat er kennelijk kleine onregelmatigheden zijn geweest die voor het college van Burgemeester en wethouders aanleiding gaf om een extern onderzoek te verrichten. Ik vraag me dan af wat voor een onregelmatigheden dat zijn geweest?

Natuurlijk heb ik vanmiddag de jaarrekeningen bekeken van 2011, 2012 en 2013. In de bijlage zien we de staat van salarissen en sociale lasten. Opvallend is dat de afdrachten van de sociale lasten met meer dan 1 miljoen euro afnemen in 2012 ten opzichte van het jaar 2011 en dat terwijl het aantal fte is toegenomen.

Een onregelmatigheid die nu duidelijk opvalt met de wetenschap van nu, maar in de afgelopen jaren door niemand is opgemerkt. Niet door het gemeentebestuur, niet door de accountant en ook niet door de belastingdienst.

Dit alles heeft gelukkig geen effect gehad voor de medewerkers van de gemeente. Zijn zijn verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Naar aanleiding van de brief heeft de PvdA een heleboel vragen. Als ik de verschillen in de eerdergenoemde bijlage zie vraag ik me af of de voorlopige berekening zoals in de brief wordt vermeld wel helemaal juist is. Bovendien zullen we rekening moeten houden met een eventuele boete. We wachten het onderzoek met grote belangstelling af en verwachten van de wethouder dat hij ons daarover zo spoedig mogelijk informeert."