©maartenheijenk.nl

Fout salarisadministratie - Gemeente moet belastingdienst 1,4 miljoen betalen

Algemeen

DRONTEN - De salarisadministratie van de gemeente heeft gedurende 3,5 jaar geen afdrachten WAO-WIA aan de belastingdienst gedaan. Om dit recht te trekken moet er in eerste instantie 1,4 miljoen euro worden betaald aan de belastingdienst. Daar komt later de afdracht over 2014 nog bij.

De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) is in 2006 vervangen door de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). "In juli 2011 is ten onrechte het percentage voor de afdracht WAO-WIA in ons salarispakket aangepast", schrijft de gemeente over de fout van de salarisadministratie, "Hierdoor vond niet langer een automatische afdracht van deze premie aan de belastingdienst plaats."

Niet aan het licht gekomen

De fout is daarna bij geen enkele interne controle aan het licht gekomen. "Ook de belastingdienst heeft nooit op enige wijze gereageerd op de verminderde afdracht." De accountant van de gemeente heeft eveneens niets gezien.

De huidige medewerkers van de salarisadministratie valt volgens B en W niets te verwijten. Zij werkten er nog niet toen de blunder werd gemaakt: "Zij hebben geen verklaring waarom de wijziging is gedaan."

Maatregelen

Bij een externe controle is de fout eind vorig jaar ontdekt. De gemeente heeft daarop gesprekken gevoerd met de belastingdienst en de accountant. Tevens is een nieuwe medewerker aangesteld die de salarisadministratie weer op orde moet brengen.