Negen judoka's van Shoganai gaan door naar het NK
Negen judoka's van Shoganai gaan door naar het NK brugmedia.nl

DRONTEN - In Markelo hebben negen Shoganai judoka's zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap tot 21 jaar over twee weken in Nijmegen.

Verslag Henriëtte Heeres-Talman Shoganai Judo Dronten:

In Markelo hebben negen Shoganai judoka's zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap tot 21 jaar over twee weken in Nijmegen. In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen slechts nummer 1 en 2 door mochten, kunnen nu de eerste vier van het District strijden om de Nationale titel.

Op het Districts Kampioenschappen Oost Nederland was het podium in de gewichtsklasse -55kg geheel bezet door de judoka's van Shoganai: kampioen Roy Koffijberg, zilver Arthur Heeres en op de gedeelde derde plaats Thomas van Mourik en Daniël Wassenaar.

Roy Koffijberg won zijn eerste twee partijen binnen een minuut met resp. uchi mata en ko soto gake. Van Mourik won zijn eerste partij met armklem en moest toen tegen Koffijberg. Roy won met een reverse sode tsjuri komi goshi. Thomas won daarna de derde plek met een strakke sankaku.

Daniël Wassenaar won zijn eerste partij met houdgreep, Arthur Heeres won met heupworp. Ook deze clubgenoten moesten tegen elkaar en Heeres won met een mooie schouderworp. Wassenaar won daarna met een schouderworp zijn derde plek.

In de finale begon Heeres goed tegen de negentien jarige Koffijberg, waardoor Roy een shido kreeg. Maar één misstap van Heeres werd door Koffijberg direct gebruikt voor een supermooie veeg. Roy dus kampioen en de zestienjarige Arthur, die vrijdagavond in De Meerpaal nog tot Sporttalent 2014 van Gemeente Dronten werd gekozen, zilver.

In de -52 kg werden Sacha Buwalda en Marlynn Martens eerste en tweede. Ze moesten direct de eerste partij tegen elkaar; Martens nam veel risico's en Buwalda profiteerde door Marlynn over te nemen en met houdgreep te verslaan. Beide dames wisten de overige twee opponenten in deze gewichtsklasse te verslaan.
In de -60 kg had Patrick Pozderski drie sterke tegenstanders. Hij stond goed te judoën, maar verloor van Stijn Jager en Lars Kamphuis. Hij werd terecht derde door de derde wedstrijd te winnen.

In de -73 kg stond Julian Martens als vanouds te judoen. In de eerste partij scoorde hij wazari en yuko met kata garuma. Daarna scoorde hij wazari met tomoe nage en wazari met weer kata garuma. In de finale stond hij prima te judoën, maar besloot na drie minuten te stoppen om blessures te voorkomen. Zilver voor Julian.

In de -81 kg moest Jasper v/d Born vier partijen judoën. Partij 1 liep heel goed en werd met een wazari en een ippon met make komi gewonnen. Partij 2 werd verloren op ippon, maar partij 3 werd netjes gewonnen met heupworp en houdgreep. Partij 4 werd met armklem verloren. Een mooie derde plek!

Op dezelfde locatie werd in de ochtenduren een Opstaptoernooi voor de jeugd georganiseerd en ook hier veroverden drie judoka's van Shoganai de kampioenstitel: Rocco van Rooij, Ralph Steijn en Colin Dittmar wonnen al hun partijen (resp. 5, 3 en 4).