Update - Managers van Icare zijn grootverdieners
Update - Managers van Icare zijn grootverdieners brugmedia.nl

Update - Managers van Icare zijn grootverdieners

Algemeen

DRONTEN ? De meeste organisaties die in de gemeente Dronten actief zijn op het gebied van thuiszorg geven geen antwoord op vragen van DeDrontenaar.nl over de salariëring van hun managers. Uit de jaarrekeningen blijkt dat met name de bestuurders van Icare grootverdieners zijn.

Zowel de Abvakabo als de SP hebben landelijk onderzoek gedaan naar de inkomens van bestuurders in de zorg en de thuiszorg. Zij constateren dat tal van organisaties zich in 2013 niet hebben gehouden aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Die wet noemt voor dat jaar een maximumsalaris van 187.000 euro voor de publieke en semi-publieke sector.

Stand van zaken in Dronten

Gemeenteraadslid Jan den Boer heeft het college van B en W gevraagd naar de stand van zaken in de gemeente Dronten. Van de organisaties in deze gemeente betaalt Icare een topsalaris, houdt Coloriet zich aan de regels, zeggen ook Tzorg en Allerzorg zich aan de regels te houden en geeft TSN geen informatie.

Icare valt onder de stichting Espria. De bestuurders Marco Meerdink en Anton Zuure werkten daar in 2013 allebei parttime (beiden 50%) en verdienden gezamenlijk 308.000 euro. Dat ligt ruim boven het in de wet genoemde maximumsalaris.

Binnen de balkenendenorm

Allerzorg vertelt dat de bestuurders Monique Dekker en Paul Cornelissen gezamenlijk 369.000 euro verdienen: "We blijven daarmee binnen de Wet Normering Topinkomens."

Coloriet meldt zich aan alle wettelijke verplichtingen te houden. Tiny Winter: ?Geen enkele functionaris verdient bij ons meer dan de balkenendenorm. Het hoogste inkomen in onze organisatie is dat van de bestuurder, dat wordt elk jaar in onze jaarrekening openbaar gemaakt.? In 2013 zat bestuurder Anneke Groenenberg van Coloriet inderdaad 45.000 euro onder het in de wet genoemde maximum.

Cijfers niet openbaar

Tzorg hoefde de jaarcijfers over 2013 niet te publiceren, omdat zij toen nog onderdeel uitmaakten van schoonmaakbedrijf CSU. Communicatiemedewerker Barbara de Geus zegt over de salarissen: ?Tzorg voldoet aan de wet. Onze directie en management verdient niet meer dan de balkenendenorm.?

TSN Thuiszorg reageert niet op vragen van DeDrontenaar.nl. Ook de SP heeft de cijfers van TSN niet boven water gekregen. ?TSN Thuiszorg heeft in haar jaarrekening geen salariëring vermeld?, aldus het rapport, ?Zij geven aan dat zowel de leden van de raad van toezicht als de bestuurders geen bezoldiging ontvangen en dit in het kader van de WNT niet hoeven te vermelden.?

Geen subsidie verstrekken

De SP stelt voor om geen subsidie meer te verstrekken aan de organisaties die zich niet houden aan de WNT. Van de Dronter organisaties reageert desgevraagd alleen Coloriet op deze stelling.

?Over het subsidiebeleid van de gemeente doen wij geen uitspraken, dat is aan de gemeente?, zegt Tiny Winter van Coloriet, ?Wel willen we voor de juiste beeldvorming benadrukken dat wij geen gesubsidieerde instelling zijn. De gemeente heeft ons gecontracteerd om zorg en begeleiding te leveren aan haar inwoners.?

Op de vraag of gemeenten sowieso moeten samenwerken met organisaties die hun managers meer betalen dan de balkenendenorm, geeft geen enkele zorginstellingen een reactie.

Update

Gisteren meldde DeDrontenaar.nl dat ook de managers van Allerzorg 5,6 ton verdienden. Allerzorg meldde naderhand dat er bedragen abusievelijk bij elkaar opgeteld waren.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 16 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 17 uur geleden