Serviceplein - ?Het idee om het samen te doen is 100% uitgevoerd?
Serviceplein - ?Het idee om het samen te doen is 100% uitgevoerd? brugmedia.nl

Serviceplein - ?Het idee om het samen te doen is 100% uitgevoerd?

Algemeen

DRONTEN ? Het Serviceplein is een unieke samenwerking tussen de bibliotheek, De Meerpaal en andere instanties. Het is een idee van Harry van Heugten. Vrijdag werd het Serviceplein officieel geopend. DeDrontenaar.nl sprak daar met de projectleider.

Harry van Heugten komt uit Luttelgeest in de Noordoostpolder, woont tegenwoordig in Valencia en noemt zichzelf de ?aanjager' van het Serviceplein.

Hoe bent u bij dit project betrokken geraakt?

Harry van Heugten:
?Ik ben gevraagd om de bibliotheek te vernieuwen. En toen dacht ik: alleen de bibliotheek vernieuwen zonder de andere ruimtes te vernieuwen? Dan sla je de plank mis.?

Hoe was de bibliotheek bij u terecht gekomen?

?Mijn specialiteit is het tot stand brengen van veranderingen in onderwijs, bibliotheken en cultuur. Veranderingen in beleid, maar het kan ook een bouwplan zijn. En een bouwplan heeft in dit geval dan weer met beleid te maken. Het belangrijkste bij het tot stand brengen van nieuwe ideeën is dat je de mensen enthousiast maakt.?

Wat was er verkeerd aan de oude situatie?

?Er waren allemaal aparte onderdelen, iedereen had zijn eigen hokje. Je kon er een kaartje kopen voor het theater. Achter het glas zat dan een hele vriendelijke dame. Daar achter had je weer allemaal andere hokjes. Ik heb het geprobeerd open te breken.?

Is dat gelukt?

?Ja, ik kan niet anders zeggen. De mensen uit Dronten die hier binnenkomen zeggen bijna allemaal: wauw, dat hadden we nooit gedacht, dat dit kon, dat er zoiets moois gemaakt is. Voor die mensen is het bedacht. Zij kunnen hier terecht met hun vragen en dingen die ze nodig hebben. Want de samenleving wordt steeds ingewikkelder, ook hier in Dronten.?

Is het precies geworden zoals u het had uitgedacht?

?Het idee om het samen te doen is voor 100% uitgevoerd. Natuurlijk heeft de architect zich bemoeid met de vormgeving, maar het idee van open, één ruimte en samen, dat had ik precies zo in mijn hoofd. Dat kwam ook omdat de directie er voor open stond. Die wilden dit eigenlijk altijd al. Daar heb ik gebruik van gemaakt.?

U hebt mensen uit hun ?comfort zone' gehaald. Hoe reageerden ze daarop?

?Op zich is het personeel niet mijn taak. We hebben wel geprobeerd de mensen op de hoogte te brengen en hun mening te vragen. Daarbij moet je constateren dat het mensenwerk is: het is niet allemaal ideaal gegaan. Het is goed gekomen, maar wel met vallen en opstaan.?

En vandaag is het feest.

?Helemaal. Maar let wel: dit is het begin. Het idee moet nog verder geconcretiseerd worden. De medewerkers moeten daar heel hard aan werken. Wij hadden de kans om het ideaalbeeld neer te zetten. Dat is makkelijker dan de dagelijkse praktijk. Nu wordt het pas echt spannend.?

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden