Afbeelding

Serviceplein laat zien wat samenwerken oplevert

Algemeen

DRONTEN - 48 jaar na de officiële opening van De Meerpaal door koningin Juliana is vrijdag het Serviceplein geopend. ?Hier laten we zien wat samenwerken oplevert?, zei burgemeester Aat de Jonge.

Tijdens de openingsbijeenkomst waren er toespraken van dichter Nico Dijkshoorn, burgemeester Aat de Jonge, Anke Weeda (De Meerpaal) en Jan Gommer (bibliotheek). Door het heffen van het glas verklaarden zij het plein voor geopend.

Het Serviceplein is een samenwerking van de bibliotheek en De Meerpaal. Op het Serviceplein kunnen bezoekers informatie halen op het gebied van cultuur, welzijn en educatie: ?U kunt er andere mensen ontmoeten, informatie krijgen over voorstellingen, uw boeken terugbrengen en een kopje koffie drinken.?

Van Klingeren

De burgemeester benadrukte tijdens zijn openingstoespraak dat het Serviceplein precies is wat architect Van Klingeren voor ogen had bij zijn ontwerp voor De Meerpaal. ?Van Klingeren was een eigenwijs mens, meer filosoof dan architect. Het was zijn bedoeling dat mensen deze ruimte gingen invullen.?

Eind jaren 90 werd er in Dronten nog getwijfeld tussen sloop of restauratie van De Meerpaal. Er werd voor het laatste gekozen. ?Dit gebouw is een bron van inspiratie. Hier laten we zien wat samenwerken oplevert. Daarom wil, kan en mag Dronten niet zonder De Meerpaal. Dit is het meest bekende gebouw van heel Flevoland en het ademt de filosofie van Van Klingeren: samen, juist in deze tijd. Niet slopen maar restaureren.?

Het aanbod komt hier samen

?Een plek voor de inwoners van Dronten, waar ze terecht kunnen voor informatie?, zei Meerpaal-directeur Anke Weeda, ?Beide organisaties versterken elkaar, het aanbod komt hier samen. Dit Serviceplein is laagdrempelig, je kunt elkaar ontmoeten, koffie drinken, werken, studeren, op je laptop werken, huiswerk maken of een krantje lezen.?

De directeur van De Meerpaal vertelde dat het Serviceplein ook ruimte biedt voor mensen ?met een afstand tot de arbeidsmarkt'. Dankzij samenwerking met de gemeente, Kwintes en Triade kunnen zij werkervaring opdoen op het Serviceplein.

We vullen elkaar aan

Directeur Jan Gommer van de FlevoMeer Bibliotheek noemde de samenwerking van De Meerpaal en de bibliotheek ?logisch': ?We zitten in hetzelfde gebouw en vullen elkaar aan. De schotten en aparte loketten zijn eruit, het is een open ruimte geworden waar mensen kunnen samenkomen.?

Gommer benadrukte dat er is gekozen voor een groeimodel: ?Anderen kunnen aansluiten. Het is een culturele en maatschappelijke vrijplaats die bijdraagt aan een sterke samenleving.?

Hij noemde de nieuwe bibliotheek verrassend en vernieuwend: ?Met een eigentijdse inrichting en presentatie.?

Zie ook:
- Video van de toespraak van Nico Dijkshoorn.
- De website van het Serviceplein.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 17 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 18 uur geleden