Wielerwedstrijd met 1.000 renners in Dronten
Wielerwedstrijd met 1.000 renners in Dronten brugmedia.nl

Wielerwedstrijd met 1.000 renners in Dronten

Sport

DRONTEN - Wielervereniging De IJsselstreek kijkt nu al reikhalzend uit naar zaterdag 26 september. De Nederlandse clubkampioenschappen worden dan na een onderbreking van tien jaar weer in Dronten gehouden.

ā€œDe NCK waren vroeger ook in Dronten, maar liefst 32 jaar lang. In 2004 was de organisatie er wel een beetje klaar mee. Dronten werd groter en het werd steeds lastiger om alles te organiseren, vooral omdat de gemeente niet meer zo erg meewerkteā€, blikt Robert van Plateringen terug.

Het afgelopen jaar waren er echter weer drie mannen bij De IJsselstreek die vonden dat het evenement moest terugkeren in Dronten. Behalve Van Plateringen waren dat Frans van Varik uit Dronten en Pieter Paul de Weerd.

Gedrieƫn stapten zij naar de KNWU en de gemeente Dronten. De wielerbond was enthousiast en bij de gemeente had wethouder Hans Engelvaart een gewillig oor.

Contracten getekend

ā€œIedereen was enthousiast en zo is het balletje weer gaan rollenā€, zegt Van Plateringen. Woensdag tekende de wielervereniging contracten met zowel de KNWU als de gemeente. De wedstrijd wordt de komende drie jaar weer in Dronten verreden.

ā€œHet is niet zomaar een wedstrijdā€, benadrukken de organisatoren, ā€œEr komt vooral qua veiligheid en parcours heel wat bij kijken. Maar wij hebben er zin in, want het is een heel mooi kampioenschap. Wij zitten supercentraal in het land en daardoor doen vrijwel alle clubs mij. Wij verwachten tegen de duizend wielrenners.ā€

Ploegentijdrit

Het gaat tijdens de laatste zaterdag van september om een ploegentijdrit. ā€œAlle leden van wielerverenigingen met een licentie en boven de 18 jaar mogen meedoen in de A-categorie. Dat betekent dat er enerzijds plaatselijke wielerclubs meedoen die nog geen 40 kilometer per uur rijden en anderzijds verengingen met profs die voor Ć©Ć©n keer niet in het shirt van hun sponsor, maar in het verenigingsshirt rijden. Vorig jaar deed Niki Terpstra mee, die rijdt zomaar 55 kilometer per uur.ā€

Die grote verschillen vormen tegelijkertijd de charme van de wedstrijd. ā€œHet is een groot evenement met landelijke uitstralingā€, weet Robert van Plateringen.

Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 1 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 2 uur geleden
Afbeelding
Vermiste vrouw in Emmeloord mogelijk op de bus gestapt naar Dronten 19 uur geleden