Afbeelding

Shoganai-judoka Arthur Heeres verovert brons op Dutch Open Espoir

Sport

DRONTEN / EINDHOVEN - Arthur Heeres van Shoganai judo uit Dronten heeft een bronzen medaille veroverd tijdens het internationale toernooi Dutch Open Espoir in Eindhoven.

Verslag Henriëtte Heeres-Talman (Shoganai Judo Dronten):

Op zaterdag 10 en zondag 11 januari werd het sterk bezet internationaal Mutsuru Dutch Open Espoir in Eindhoven gedraaid.
Een record van 1880 deelnemers uit de meeste Europese landen, hadden zich ingeschreven voor de 39e editie en waren verdeeld over drie leeftijdscategorieën -15, -18 en -21. Voor de laatste twee leeftijdscategoriën geldt dit tooernooi als een Nederlands meetmoment. Stichting Shoganai Judo Dronten had 6 judoka's ten strijde.

Ruben van Mourik (-38) was de enige deelnemer op zaterdag in de leeftijdscategorie -15. Hij begon goed met twee winstpartijen, maar verloor toen zijn partij op een shido. In de herkansing won hij met ippon en kwam toen weer eens tegen een bekende. Dit keer verloor Ruben op shidos en werd nu zevende.

De judoka's in de -18 kwamen zondag in actie. Met een derde plek voor Arthur Heeres en een vijfde plek met bronzen rand voor Thomas van Mourik was de gewichtsklasse -55kg goed vertegenwoordigd door Shoganai.
Arthur Heeres won met drie yuko en ippon door ko uchi maki komi van de Belg Bianchi. Daarna met twee yuko's en wazari voor ko uchi tegen wazari voor sasae van Jaeggi (SUI) gewonnen. Vervolgens met houdgreep gewonnen van Fransman Levebvre en partij 4 op shidos gewonnen van Czakowski (DEN). Sandor de Jong (NL) kon geklopt worden met een yuko door heupworp. De halve finale ging verloren met twee wazaris door de sterke Stoya uit Zwitserland. De strijd om brons werd gewonnen van clubgenoot Thomas van Mourik op wazari.

Thomas van Mourik won in de golden score op yuko (sode tsjuri komi goshi) van de Fransman Marcheaux. Daarna de gekste overwinning ooit op de Belg Rammant die in de laatste 20 sec moest opgeven van de bondsarts, omdat zijn lip vastzat in zijn beugel en er bloed uit zijn mond bleef lopen. Daarna verloor Thomas van de latere nummer 1 Schwander (SUI) op Tai o Toshi. In de herkansing won hij van Van Vlierberge (Belg) met wazari en yuko en houdgreep. Partij 5 werd gewonnen van Pfistter (SUI) met een heupworp (wazari). Partij 6 werd gewonnen van Roskamp (NL) in de golden score op shido
Partij 7 om brons werd verloren van Arthur.

Patrick Pozderski begon heel goed in de -60 kg met een strakke partij tegen een Duitser die hij op een paar shidos zette en met yuko (schouderworp) gooide. Tegen de latere nummer 1 Patris uit België kwam Patrick nog kracht tekort. In de herkansing moest hij tegen Drontenaar Lars Kamphuis (Bijsterbosch) en dit ging goed totdat hij zijn pakking veranderde. Lars Kamphuis werd heel mooi derde.

Sacha Buwalda moet nog wennen aan haar nieuwe gewichtsklasse (-52). Na twee winstpartijen verloor ze de kwartfinale van een Duitse en ook de herkansing ging verloren.
Jasper van den Born begon zijn eerste partij goed, maar veranderde zijn pakking en verloor van Klokman die daarna verloor. Voor Jasper was het helaas snel afgelopen.

In Dedemsvaart werd op zaterdag het 36ste Wintertoernooi georganiseerd en Rocco van Rooij, Colin Dittmar, Ralph Steijn en Francisco v/d Steen werden kampioen. Julian Martens, Jelmer v/d Toorn, en Abe Root werden netjes tweede. Thomas de Lange legde beslag op het brons.