Joram van Klaveren: Geweld in azc's is een probleem
Joram van Klaveren: Geweld in azc's is een probleem brugmedia.nl

Joram van Klaveren: Geweld in azc's is een probleem

Algemeen

DRONTEN / DEN HAAG - Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft gereageerd op het weblog van Paul Vermast, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. "Geweld binnen azc's is een groot en reëel probleem", zegt Van Klaveren.

Joram van Klaveren was tot voor kort Tweede Kamerlid voor de PVV. Momenteel vormt hij samen met Louis Bontes de fractie Voor Nederland.

De reactie van Van Klaveren op het weblog van Paul Vermast
(tekst letterlijk overgenomen):


"Abstract denken lijkt niet zijn sterkste kant. Dat er een relatie bestaat tussen het geweldincident en het AZC in Dronten is immers evident. Dat is namelijk de plek waar de misstand plaats vond.

Verder mag ook het verband tussen onze kritiek op het huidige asielbeleid en het incident helder zijn. Behalve in Dronten hebben we vrij recent ook geweldsincidenten gezien in Budel-Cranendonck, waar een 17-jarige bewoner zwaargewond raakte. Een maand daarvoor was er een vechtpartij in het nabijgelegen asielzoekerscentrum Budel-Dorplein. En kort dáárvoor ging het mis in het asielzoekerscentrum in de voormalige gevangenis in Overloon. Bij een vechtpartij gingen daar toen tientallen bewoners van diverse nationaliteiten elkaar te lijf, onder meer met stokken en ijzeren pijpen.

Geweld binnen azc's is dus een groot en reëel probleem. Dat is het centrale punt dat wij nu aankaarten, nav de gebeurtenis in Dronten.

In den lande hebben we verder gezien dat er inmiddels grote protestbewegingen zijn van bewoners die het niet eens zijn met de plaatsing van honderden asielzoekers in hun vaak zeer kleine gemeenten.

Op onze website www.falendasielbeleid.nl komen overigens ook veel klachten en zorgen uit de gemeente Dronten. Wellicht dat GL daar eens aandacht voor zou moeten hebben.

Wij pleiten voor opvang in de regio en willen niet willen dat extreme geweldplegers een verblijfsvergunning krijgen. Wij hebben hier zeer legitieme vragen over gesteld. Dat de fractievoorzitter van GL Dronten dat blijkbaar niet prettig vindt, mag uiteraard.

De inhoudsloze en onzinnige uitlatingen, dat wij een hekel zouden hebben aan niet-Nederlanders omdat wij kritiek hebben op het huidige asielbeleid, maakt het echter lastig de fractievoorzitter van GL heel serieus te nemen. En dat betreuren wij. Voor een gedegen discussie staan wij namelijk altijd open."

Lees ook:
- AZC Dronten: ?Ruzies komen overal voor?
- Joram van Klaveren: Geweld in azc's is een probleem
- Paul Vermast noemt kamervragen ?ranzig?
- Politie: Geweld bij asielzoekerscentrum is incident