Afbeelding

Zuiderzeeland: Gooi je vet niet door de afvoer

Algemeen

DRONTEN ? ?Eerst lekker oliebollen bakken met de feestdagen en daarna je frituurvet inleveren in één van de gele containers. Gooi het vet niet door de afvoer!? Dit schrijft het waterschap Zuiderzeeland.

In een persbericht meldt het waterschap:

?Eigenlijk is het heel simpel: je grote en kleine boodschap, toiletpapier en afvalwater van douche of wasmachine horen in het riool. Zaken zoals (frituur)olie, etensresten, vochtige doekjes (ook wel vochtig toiletpapier genoemd), schoonmaakdoekjes, kattenbakkorrels, verfresten of andere chemicaliën kunnen verstoppingen veroorzaken of de zuivering verstoren. En dat kan weer zorgen voor hogere kosten en milieuschade.

Per dag produceren we per persoon zo'n 100 tot 200 gram poep en één tot anderhalve liter urine. Daarnaast ook douche- en afvalwater. Dankzij het riool verdwijnt ons vieze water onopgemerkt.

Hoe het werkt

Een rioolgemaal ligt zo diep dat jouw afvalwater er als vanzelf heen stroomt. Het waterschap pompt het vuile water uit het rioolgemaal weer op en voert het af richting een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Waar het afvalwater gezuiverd wordt totdat het schoon genoeg is om het terug te pompen naar het oppervlaktewater. Dus zonder dat je het merkt, werkt het waterschap 24/7 aan het afvoeren en zuiveren van ons afvalwater.

Rioolstelsel

In Nederland ligt inmiddels 110.000 kilometer rioolstelsel. Zonder dit rioolstelsel en de rioolgemalen zou de ontlasting in de sloten en tochten drijven. Daardoor zouden er veel ziektes ontstaan. Het rioolstelsel werd pas in de loop van de 19e eeuw aangelegd in Nederland, daarvoor deden we onze behoeften in een emmer die door de poepkar werd opgehaald. De uitvinding van het rioolstelsel, rioolgemalen en zuiveringen zijn een grote verbetering voor de volksgezondheid.

24/7

Waterschap Zuiderzeeland is de waterbeheerder in Flevoland en een klein deel van Friesland en Overijssel. Het beheren van ons water vindt 24 uur per dag en zeven dagen per week plaats. Denk hierbij aan het continue zuiveren van ons afvalwater, de gemalen die vanwege de nachtstroom 's nachts draaien, de nachtvorstbestrijding voor de fruitteeltgebieden, dijkbewaking bij storm en calamiteiten in en rond de sloten, tochten en vaarten.?

Zie ook de website van Zuiderzeeland.