De heer Hullegie spreekt de gemeenteraad toe.
De heer Hullegie spreekt de gemeenteraad toe. Video-opname gemeente Dronten (screenshot)

Veranderingen bij basisscholen leiden tot extra overlast voor de buurt

Gemeente

DRONTEN - Bewoners die met hun achtertuin grenzen aan het scholeneiland Kompas/Zonnewijzer/Flevosprong hebben grote moeite met het feit dat er geen geluidsscherm komt. Ze wijzen erop dat de situatie de afgelopen jaren ingrijpend is veranderd.

B en W hebben het scherm geschrapt uit de plannen. Volgens het college wisten de omwonenden waar ze aan begonnen, toen ze vlakbij een school gingen wonen. 

Enorm veel veranderd

Buurman Hullegie vertelde de gemeenteraad donderdag, dat het de eerste 20 jaar heerlijk wonen was bij de scholen: ,,Maar de laatste jaren is er enorm veel veranderd. De geluidsbelasting is enorm. Er spelen gewoonweg te veel leerlingen.''

Volgens Hullegie heeft de toegenomen overlast te maken met de komst van voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang, van een kinderdagverblijf en van de Christiaan Huygensafdeling. Ook noemde hij de groei van de scholen en de verdubbeling van de pauzes.

90 decibel

,,Er is de hele dag een enorme geluidsbelasting, in mijn tuin soms tegen de 90 decibel’’, aldus Hullegie, die er ook op wees dat gebouwen in de omgeving voor een enorme echo zorgen. Hij vroeg de gemeenteraad toch nog eens te kijken naar de mogelijkheden van een geluidsscherm.

De reacties van de raadsleden en wethouder Ton van Amerongen zullen hem weinig moed hebben gegeven. In tegenstelling tot het probleem van de hangjongeren en de parkeeroverlast werd er over de geluidsoverlast door schoolkinderen nauwelijks gediscussieerd.